BÃœLBÃœLDERESÄ°




BÃœLBÃœLDERESÄ°

Bülbülderesi

Bülbülleriyle ünlü idi. Mezarlığın eskiden DaÄŸhamamı denilen üst kısmıbir bülbül yatağı imiÅŸ.... 1916-1917 arasındakiDaÄŸhamamı yangınından ve az sonra da tramvayların iÅŸlemeye baÅŸlamasından sonra bülbüller oradan tamamen hicret ettiler. 1908 hürriyetinin ilanından evvel üsküdar’ın bayram yerleri Harmanlık ve inadiye ile bu Bulbulderesi’nin ulu bir cınar alt›ndaki meydancığında kurulurdu, MeÅŸrutiyetin ilanından sonra oralardan kaldırıldı, DoÄŸancılar Meydanı’na nakledildi.

Bir muddet sonra orası da park halinegetirilince Bayramyeri Duvardibi’ne gitti.1877 Rus Harbi’nden sonra Uskudar’da bir araba ÅŸirketi kurulmuÅŸ, 1887 yılına kadar devam

etmiÅŸ olan bu ÅŸirket arabaları Uskudar vapur iskelesi onunden kalkarlar, Bulbulderesi’ne kadar gelirlerdi. Uc beygirle cekilirdi, hayvanların ahırı da ÅŸimdi Bulbulderesi’nde Feyziye Camii’nin karşısında bir Musevinin harapca yaÄŸhanesi idi. Camiin yanındaki ibtida mektebinin altında da mermerden yalaklarvardı, gelip gecen hayvanlar sulanırdı. Åžimdiki ceÅŸme ise eskiden camiin onunde idi ve burma musluksuz, durmadan akar idi.Halen araba demircileri, keser, balta, nacakyapan demircilerin yanındaki Abdulfeyyaz Sokağı’ nın ad›Ä±da Halim AÄŸa Sokağı idi. Bu sokağın aÄŸzında bir kopru vardı ki ona da ‘HalimAÄŸa Koprusu’ denirdi. Kopru civarında dörtgüzel kahvehane vard›, ÅŸimdi orada tek kahvehane kalmıştır.

“Selanikliler Mezarlığının  karşısındaki bayıraTutkalcı Bayırı derler. Yol kenarında bir taÅŸcı dükkanı vardır, çok eski bir dükkandır, halk arasında oranın adı da TaÅŸcı diye meÅŸhurdu.”“ÅŸimdi kahvehanenin arkasında barakamsı ufak evlerin bulunduÄŸu yer ‘Debbağın Bahcesi’ diye anılan güzel bir bostandı. O baraka evlerhürriyetten (1908) sonra yapıldı, ve layıksız evler, zamanımız tabiri ile genel evler oldu.Sonra evlerin sakinleri SoÄŸutluceÅŸme civarındaki Paris Mahallesi’ne kaldırıldı. Debbağın Bahcesi’ne bitiÅŸik Ballı Bahce adında bir güzel bostan daha vard, zamanımızda büyük bir sokak halini almış ve meskenlerle dolmuÅŸtur.”

Kaynak: (Vas›f Hic, Bulbulderesi, ‹stanbul Ans. 6/3170)

Yüzy›llar Boyunca Üsküdar