ŞEYHÜLİSLAM MİNKARİZÂDE YAHYA EFENDİ MEDRESESİ
Medrese, Ahmet Çelebi Mahallesi'nde ve bu isimle bilinen camiin karşısında, Sümbülzâde Sokağı ile Açık Türbe Sokağı'nın birleştiği yerde ve ikinci sokağın sağ köşesindedir.
ŞEYHÜLİSLAM MİNKARİZÂDE YAHYA EFENDİ MEDRESESİ
Medrese, Ahmet Çelebi Mahallesi'nde ve bu isimle bilinen camiin karşısında, Sümbülzâde Sokağı ile Açık Türbe Sokağı'nın birleÅŸtiÄŸi yerde ve ikinci sokağın saÄŸ köÅŸesindedir. Medresenin hangi tarihte yapıldığı belli deÄŸildir. Yahya Efendi 1073 Rebiyülâhir (Kasım 1662)'de ÅŸeyhülislâm olmuÅŸ ve 1088 zilkadesinde (Ocak 1678)'de vefat etmiÅŸtir. Medresesini 1665 tarihlerinde yaptığı sanılmaktadır. Türbesi bahsine bakınız. Sümbülzâde Sokağı'na açılan kapıdan zemini toprak bir avluya girilir.
Oldukça büyük, kare plânlı avlunun ortasında kitâbesiz bir kuyu bileziÄŸi vardır. SaÄŸ ve sol tarafında medrese odaları, tam karşıda ise dershane yer almıştır. Dershanenin saÄŸ tarafında ise helâ vardır. Sol taraftaki odalar Açık Türbe YokuÅŸu üzerinde bulunduÄŸundan fevkânîdir. Medresenin dış cephesi muntazam kesme taÅŸtan, ara bölmeler ile iç cephesi yığma taÅŸtandır. Pencere ve kapı söveleri kesme taÅŸtır. Dershanenin ve odaların önünde, baklavalı mermer baÅŸlıklı sütunların taşıdığı bir revak vardı.
Odaların yola ve avluya bakan pencereleri bugün de mevcuttur. Dershanenin, medrese odalarının ve revakın kubbeleri tamamen yıkılmıştır. Mermer sütunların ve baÅŸlıkların pek azı kalmıştır. 1855 tarihindeki büyük zelzelede yıkıldığı sanılmaktadır. 1955 tarihlerinde Üsküdar Ä°tfaiyesi medresenin avlusuna büyük bir su deposu yapmış ve bu sırada çıkan toprağı da medrese odalarına yığmıştır. Bu moloz bakiyeleri 1974 senesinde kaldırılmış ve medrese bütün detaylarıyla ortaya çıkmıştır.
YORUMLAR