Nuri Halil Poyraz



Nuri Halil Poyraz, Bilinen eserleri 119 peşrev, beş saz semaisi, bir sirto, bir oyun havası, beş ilahi, bir nefes, kırk altı şarkıdan ibarettir.


Nuri Halil Poyraz

Nuri Halil Poyraz

Nuri Halil Poyraz 1885 yılında Ä°nebolu'da doÄŸdu; dokuz yaşında ailesiyle birlikte Ä°stanbul'a geldi. Sesinin güzelliÄŸi ilkokulda hocalarının ve aile çevresinin dikkatini çekerek, on bir yaşında iken Muzika-i Humayun'a alındı; öÄŸrenimini burada tamamladı. Muhtelif aÅŸaamalardan geçerek hanendeliÄŸe ve binbaşılığa kadar yükseldi. Zeki Üngör'le aralarında bir anlaÅŸmazlik çıkınca istifa ederek saraydan ayrıldi. Daha sonraları Eski
Ä°stanbul Radyosu, Ankara Radyosu, yeni Ä°stanbul Radyosu'nda çeÅŸitli görevlerde bulunarak "Kadınlar TopluluÄŸu"nu yönetti. Ä°stanbul Belediye Konservatuvarı'nda "Tasnif ve Tertip Heyeti"nde çalıştı. Bu görevinde iken 8 ÅŸubat 1956 tarihinde, çarÅŸamba gecesi kalp hastalığından öldü ve Merkezefendi mezarlığına defnedildi.

Eski Enderun gelenekleri içinde yetiÅŸen, musikimizi geleneksel ölçüler içinde öÄŸrenen Nuri Halil Poyraz, bu özelliÄŸi taşıyan musikiÅŸinas ve hanendelerin son halkalarındandı. Batı notasını iyi bilirdi. Ä°steyene ders vermiÅŸ ve hayli öÄŸrenci yetiÅŸtirmiÅŸtir. Muhtelif form, makam ve ritimlerde bestelediÄŸi eserlerinin içinde çok güzel olanları vardır. Bilinen eserleri 119 peÅŸrev, beÅŸ saz semaisi, bir sirto, bir oyun havası, beÅŸ ilahi, bir nefes, kırk altı ÅŸarkıdan ibarettir.

Dr.M.Nazmi Özalp-Türk Musikisi Tarihi kitabından alınmıştır. Vikipedia