SULTAN III AHMET MEYDAN ÇEŞMESİ
SULTAN III AHMET MEYDAN ÇEŞMESİ




SULTAN III AHMET MEYDAN ÇEŞMESİ
üsküdar Meydanı’nda iskelenin karşısında bulunan Sultan III. Ahmet ÇeÅŸmesi, 1728 yılında boÄŸazdan gelip geçen yolcuların ihtiyaçlarını görmesi amacıyla, deniz kenarına inÅŸa edilmiÅŸ; bugünkü yerine meydan düzenleme çalışmaları sırasında taşınmıştır.
Som mermerden olan III. Ahmet ÇeÅŸmesi’nin, III. Ahmet ve Sadrazam NevÅŸehirli Damat İbrahim PaÅŸa’nın birlikte hazırladıkları kitabesi; III. Ahmet’in celi sülüsüyle yazılmış, çeÅŸmenin üzerindeki beyitler dönemin ünlü ÅŸairlerinden Nedim, Åžakir ve Rahmi tarafından kaleme alınmıştır. S ve C kıvrımların ve bezemelerin bir hayli güçlü olduÄŸu çeÅŸmede, çokgen gövde belli bir yükseklikten sonra kare prizmaya dönüÅŸmekte; çeÅŸmenin çokgen prizma gövdesindeki niÅŸlerin üzerindeki rozetler, çeÅŸmeye farklı bir hava katmaktadır. ÇeÅŸmenin Cephe tasarımında kullanılmış vazolardaki lale, gül ve krizantem iÅŸlemeler, çeÅŸmedeki sanatsal iÅŸçiliÄŸin güzel örnekleri arasında gösterilebilir. Ayrıca; mukarnas, sivri kemer ve palmet gibi çeÅŸmenin diÄŸer mimari güzellikleri çeÅŸmeye göz alıcı bir estetik katmıştır.
Bugün Üsküdar’ın en iÅŸlek caddelerinden olan Hâkimiyeti Milliye ve PaÅŸalimanı Caddesi’nin kesiÅŸtiÄŸi kavÅŸakta kalan çeÅŸme, İstanbul en güzel çeÅŸmelerinden biridir.
istanbul 2010.....
III.Ahmet zamanında çeÅŸme yapımına oldukça ehemmiyet verilmiÅŸ olup,bugün İskele Meydanı2nda bulunan meÅŸhur çeÅŸme 1728-29 tarihinde inÅŸa edilmiÅŸtir.bu çeÅŸme deniz kenarındaydı.Sonradan meydan açılırken çeÅŸme ve haziresi sökülerek bugünkü yerine getirildi.Mermer yalakları,sersebilleri sulukları kırılmıştı.Suyu kesilmiÅŸti.Geri çekme iÅŸi yapılırken bunlar tamir edilmiÅŸtir.som mermerden yapılan çeÅŸme dört yüzlüdür.KöÅŸelerde gömme halinde iÅŸlenmiÅŸ burma sütuncuklar görülür.muslukların yanlarını içlerinde güller bulunan kabartma vazolar,geometrik ÅŸekiller süsler.
belediye....
YORUMLAR