TİRYAL HANIM ÇEŞMESİ
TİRYAL HANIM ÇEŞMESİ
TİRYAL HANIM ÇEŞMESİ
Muhammed Hafid Efendi’ye göre “suların padiÅŸahı”, Namık Kemal’e göre “abıhayat” olan bu su, Osmanlı döneminde büyük ÅŸöhrete sahipti. Günümüzde bile Ä°stanbul’a nefes aldıran Çamlıca Tepeleri ve civarında Büyük ve Küçükçamlıcalar, Tiryal Hanım, Libadiye, Kısıklı, Tomruk AÄŸası, Ömer Bey, Åžekerkaya ve Bulgurlu gibi meÅŸhur kaynak suları mevcuttu.
Bunlardan Büyükçamlıca suyunu çok fazla metheden Muhammed Hafid Efendi bu suya, “suların padiÅŸahı”dır der. Vatan ÅŸairi Namık Kemal ise, Ä°ntibah adlı romanında cennete benzettiÄŸi Çamlıca’yı muhteÅŸem güzelliÄŸiyle över ve “Feyyaz-ı kudret (Allah’ın feyzi), âlemde abıhayat (ebedi hayat veren su) icadını irade etmiÅŸ olsaydı, o haysiyeti Çamlıca Suyu’na verirdi” diyerek suyu yüceltir.
Bundan baÅŸka “nadir, eÅŸi bulunmaz” olarak da nitelenen bu ÅŸöhretli suyun kaynağı, Büyükçamlıca Tepesi’nin eteÄŸinde, ÅŸimdilerde harabe halde bulunan Yusuf Ä°zzeddin Efendi KöÅŸkü'nün burnu dibinde ve BoÄŸaz’a karşı duran bir mevkidedir. Sermet Muhtar’a göre, Åžehzade Yusuf Ä°zzeddin Efendi’nin intihar hadisesi sebebiyle uÄŸursuzluÄŸa kapılmamak için kimsecikler buraya adımını atmaz olmuÅŸ, hatta Kısıklı ÇeÅŸmesi'nin önündeki kahvelerin aÄŸaç diplerinde de in cin top oynarmış.
ibb sitesinden alıntı...
YORUMLAR