OSMAN BEY TÜRBESİ
Türbe, İskele Meydanı'ndaki Mihrimah Sultan Camii'nin avlusunda ve bu mabedin avluya açılan yan kapısının sol tarafındadır.

OSMAN BEY TÜRBESİ
Türbe, İskele Meydanı'ndaki Mihrimah Sultan Camii'nin avlusunda ve bu mabedin avluya açılan yan kapısının sol tarafındadır. Etrafı demir parmaklıkla çevrilmiÅŸ olan bu açık türbede bir mermer lâhit vardır. Bu lâhdin cami kapısı tarafına bakan yan yüzünde bir hançer kabartması bulunmaktadır. Åžehid edilen kimselerin kabrine kazındığı hakkında bir söylenti vardır.
Lâhdin baÅŸ ÅŸâhidesinin üzerinde bir örfî baÅŸlık ve onun altındaki, devrinde çok kullanılan ince dört köÅŸe sütunda kelime-i tevhid ve "Okuyalım ruhu için Fatiha" yazısı vardır. Yuvarlak ayak taşında da ÅŸu beyit yer almıştır: Mir-i pâkize neseb Hazreti Osman Bey'in Mürg-i ruhu idecek baÄŸ-ı cinâne tayran Eyleyüb sıdk ile ruhuna du'alar Hükmî Didi tarih cinân ola makam-ı Osman 984 Åžair Hükmî Mehmet Çelebi'nin hazırladığı bu tarih beytinin altında 984 tarihi yazılı deÄŸildir.
Tarih mısraının son dört kelimesi ebced hesabına vurulduÄŸunda bu rakkam bulunur. Bu milâdî takvimde 1576-77 senesine eÅŸittir. Rüstem PaÅŸa'nın oÄŸlu, babasının 28 Åževval 968 (12 Temmuz 1561) tarihindeki vefatından 15- 16 yıl sonra ölmüÅŸtür. Osman Bey, Rüstem PaÅŸa'nın Mihrimah Sultan ile evlenmeden evvel olan oÄŸludur. Mihrimah Sultan evlendiÄŸi zaman 15 veya 17, Rüstem PaÅŸa ise 39-40 yaÅŸlarında idi.
PaÅŸa'nın Mihrimah Sultan'dan olan ve Sultanzâde diye bilinen iki oÄŸlu da yine bu camiin ve son cemaat yerinin sol tarafındaki Mimar Sinan yapısı ve halkın 'Kaya Sultan Türbesi' diye adlandırdığı türbede medfunlardır.
YORUMLAR