KÖSTENDİLİ ALİ ALÂADDİN EFENDİ TÜRBESİ
Selâmsız semtinde ve bu isimle bilinen tepe üzerinde eski adı Tekke İçi, şimdiki ismi Kâtibim Aziz Efendi Sokağı olan sokak ile Ethem Ağa Sokağı'nın birleştiği yerdedir
KÖSTENDİLİ ALİ ALÂADDİN EFENDİ TÜRBESİ
Bu açık türbe, Selâmsız semtinde ve bu isimle bilinen tepe üzerinde eski adı Tekke Ä°çi, ÅŸimdiki ismi Kâtibim Aziz Efendi Sokağı olan sokak ile Ethem AÄŸa Sokağı'nın birleÅŸtiÄŸi yerdedir. Tam karşısında Selâmi Ali Efendi (öl. 1692) tekkesinin harabesi ve hazîresi bulunmaktadır.
SokaÄŸa ismi verilmiÅŸ olan Edhem AÄŸa, XIX. yüzyılın ikinci yarısında yaÅŸamış bestekârlardan olup, Selâmi Ali Efendi Tekkesi'nin de zâkirbaşısı idi. Kabri, küçük hazîrede iken sonradan kaybolmuÅŸtur. Kemanî Edhem AÄŸa, 1272 (1855) tarihinde vefat etmiÅŸtir. Ali Alaaddin Efendi'nin kabri ayrıca demir bir parmaklık içine alınmıştır. Kendisinin ve oÄŸlunun ÅŸâhideleri Halvetî sikkelidir. Türbenin önünde, çok periÅŸan durumda 30 kabir taşı vardır. Burada bir de sütun ve kaidesi, küp ÅŸeklinde bir yalak ve yazısı olmayan bir kuyu bileziÄŸi bulunmaktadır. Bu sütun ve kaidesinin, Selâmi Ali Efendi Camii önündeki revaka ait olduÄŸu sanılmaktadır.
Nureddin Cerrahî, dayısı devlet ricalinden Hüseyin Efendi'nin Üsküdar'daki konağında bulunurken bir gün, Selâmi Dergâhı'na gitmiÅŸ ve oradaki odalardan birinde oturmakta olan Ali Alaaddin Efendi ile görüÅŸmüÅŸtü. Åžeyhin etkisinde kalan Nureddin-i Cerrahî, mesleÄŸi olan kadılığı (yargıç) bırakarak onun müridi olmuÅŸtu. Bir müddet sonra HalvetîliÄŸin ünlü Cerrahiye ÅŸubesini kurmuÅŸ ve 1133 (1720-21) tarihinde de vefat etmiÅŸtir. Sülûkunu H. 1115 tarihinde tamamlamıştır.
Köstendilî Ali Efendi, Pir Hazreti Nureddin-i Cerrahî'nin mürÅŸidi olduÄŸu gibi, Pir Seyyid Ahmet Raufî El-Üsküdarî'nin de mürÅŸididir. Nureddin Efendi, çok genç denebilecek bir çaÄŸda, 1101 (1689-90) tarihinde Mısır Mevleviyetine naib olduÄŸuna göre, Ali Alaaddin Efendi ile olan görüÅŸmesi de bu tarihte olmuÅŸtur. Sülukunu tamamladıktan sonra ÅŸeyhinin emriyle Karagümrük'te Kethüda Canfeda Hatun Camii'nde tarikati yaymaya baÅŸladı.
Köstendilî Ali Efendi'nin diÄŸer oÄŸlu Seyyid Muhyiddin Efendi, SalkımsöÄŸüt Tekkesi de denilen Sirkeci'deki AydınoÄŸlu Tekkesi'ne ve Mehmed Garib Efendi'nin yerine ÅŸeyh olmuÅŸtur.
1174 (1760-61)'de vefat eden Muhyiddin Efendi tekkenin hazîresine gömülmüÅŸtür. Ocak 1984'te yaptığım araÅŸtırmada taşına tesadüf etmedim.
YORUMLAR