Emin Ongan



Emin Ongan, 1906 yılında Edirne’de doğdu. Cerrah Kolağası Ahmed Bey ile Çaplıoğulları’ndan Zehra Hanım’ın oğludur. Ailesi balkan savaşı’ndan sonra İstanbul’a gelerek Üsküdar’a yerleşti. İlk öğrenimini Ravza-i Terakki Mektebi’nde tamamladıktan sonra geri Edirne’ye gittiler. Ortaokulu ve liseyi Edirne’de okudu.



emin ongan

 

Emin Ongan, 1906 yılında Edirne’de doÄŸdu. Cerrah KolaÄŸası Ahmed Bey ile ÇaplıoÄŸulları’ndan Zehra Hanım’ın oÄŸludur. Ailesi balkan savaşı’ndan sonra Ä°stanbul’a gelerek Üsküdar’a yerleÅŸti. Ä°lk öÄŸrenimini Ravza-i Terakki Mektebi’nde tamamladıktan sonra geri Edirne’ye gittiler. Ortaokulu ve liseyi Edirne’de okudu. Daha sonra yeniden istanbul’a gelerek Üsküdar’da oturdular. 

Bir süre serbest çalıştıktan sonra 1936 yılında Tekel Tütün Genel MüdürlüÄŸü Muhasebe Tetkik bölümünde memur oldu. 1945 yılında sınavsız olarak Ä°stanbul Belediye Konservatuarı’na girdi. Burada hem keman sanatkârı hem de koro ÅŸefliÄŸi gibi görevlerde fahri olarak çalıştı. Üç yıl süren bu hizmetten sonra, memuriyeti nedeni ile konservatuardan istifa etti. 1 Eylül 1951 tarihinde saz sanatkârı olarak Ä°stanbul radyosu’na alındı. 1955 yılında resmî görevlerinden ayrılarak yeniden konservatuardaki kadrosuna döndü. Uzun yıllar Üsküdar Mûsikî Cemiyeti’ne baÅŸkanlık ettikten ve pek çok öÄŸrenci yetiÅŸtirdikten sonra, 2 Åžubat 1985 tarihinde öldü;Üsküdar DoÄŸancılar Câmii’nde kılınan namazdan sonra 4 Åžubat 1985 tarihinde Karacaahmed Mezarlığı’nda topraÄŸa verildi. 

Titiz tabiatlı, yavaÅŸ hareketli, kolayca sinirlenen bir yaradılışta olan Ongan, sanatta disipline taraftar olan bir kimseydi. Son yıllarda keman çalmayı bırakmıştı. 1930 yılında evlenen sanatkârın bir erkek çocuÄŸu bulunmaktadır. 

Mûsikîye hevesi küçük yaşında belli olmuÅŸ, ilk mûsikî çalışmalarına aÄŸabeyinin kemanını gizli çalarak baÅŸlamıştı. Ä°lk mûsikî hocası Neyzen Yusuf paÅŸa’nın oÄŸlu Mızıkalı Celâl Bey’dir. Bundan sonra Bestenigâr Ziya Bey’den makam, usûl ve repertuar dersleri aldı. Hanende Arap Cemal’den hayli eser meÅŸk etti. Notayı Edip nazım Bey’den öÄŸrendi. Biraz ilerledikten sonra amatör topluluklarda çaldı. Toptaşı Ä°lkokulu’nda mûsikî öÄŸretmenliÄŸi yaptı. 1926 yılında Üsküdar Mûsikî Cemiyeti’ne girdi. O zamanlar bu toplulukta Nubar Tekyay, Selahaddin Pınar, Kânunî Âmâ Sıdkı, Tanburî Hâfız Ä°zzet Gerçeker, Halil Can, Udî Edhem Göner, Neyzen Emin Aköze, Kemanî Kemal, Kemanî RüÅŸdü, Kemanî Cevat, Zühdü bardakoÄŸlu, Santurî Cezmi gibi sanatkârlar bulunuyordu. Bu yıllarda piyasada da çalışmıştır. 

Emin Ongan , yüzyılımızın Türk Mûsikîsi bestekârları arasında müstesna bir yer tutar. Eserlerinde geleneksel ÅŸarkı bestekârlığının kurallarına baÄŸlı oluÅŸu ile dikkati çeker. Makamlarımızın seyir ve karakterini belirtmesi yönünden kusursuz gibidir. Bilinen eserleri üç saz semaisi ile doksan kadar ÅŸarkıdan ibarettir.

mynet