AÄžA CAMÄ°Ä° (MALATYALI Ä°SMAÄ°L AÄžA CAMÄ°Ä°)
Cami Ağahamamı mevkiinde, Şair Nailî Sokak ile Dönmedolap Sokağı'nın birleştiği yerdedir.
AÄžA CAMÄ°Ä° (MALATYALI Ä°SMAÄ°L AÄžA CAMÄ°Ä°)
Cami AÄŸahamamı mevkiinde, Åžair Nailî Sokak ile Dönmedolap Sokağı'nın birleÅŸtiÄŸi yerdedir. Bu konuda Hadîka yazarı bize ÅŸu bilgiyi vermiÅŸtir: "Bânisi, AkaÄŸalardan Darü'ssaâde AÄŸası olan Malatyalı Ä°smail AÄŸa'dır. 1045 H (1635 M) yılında yaptırılmıştır.
1320 H (1902 M) yılında Åževket paÅŸa tarafından cami tekrar restore ettirilmiÅŸtir. Yakınında çifte hamamı ve bir âlî çeÅŸmesi dahi vardır. Malatyalı Ä°smail aÄŸanın Bâb-ı Hümayun yanında bir tekkesi dahi vardır. Bu hayrı yaptırmaÄŸa, Enderun-ı Hümâyun'da içkiler aÄŸası iken muvaffak olmuÅŸtur. AÄŸanın asıl kabri, kendi vilâyeti olan Malatya'dadır. Camiin mahallesi yoktur." BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivi'nde ve 1191 (1777) tarihli bir berata göre, Ä°smail AÄŸa'nın Malatya'da da bir camii vardır.
BaÅŸka bir rivayete göre Ä°smail AÄŸa'nın kabri Malatya'da deÄŸil, Rodos Adası'nda Kumburnu tarafındaki Murat Reis Camii haziresindedir. Cami, kesme taÅŸtan ve ahÅŸap çatılı olarak yapılmıştır. Kesme taÅŸtan olan saÄŸdaki minaresinin ÅŸerefesinden itibaren üst kısmı, 1926 da yıldırım düÅŸtüÄŸü için yıkılmış ve 1974 de onarı lmıştır. Sahnı 60 m2 olan bu küçük mabedin yekpare mermerden yapılmış güzel bir minberi vardır. Cami alt üst pencerelerden ışık alır. Mihrabı niÅŸ ÅŸeklindedir. Minare tarafında bir pencere ve onun yanında da türbeye açılan bir kapı vardır
. Minare, türbenin dört duvarı üzerinde yükselmektedir. Klâsik demir parmaklıklı tek penceresi ise avluya bakmaktadır. Ä°çindeki tek ahÅŸap sanduka kaldırılmıştır. Minare yanındaki hazirede Malatyalı Ä°smail aÄŸanın makam taşı bulunmaktadır.
YORUMLAR