GARÄ°P DEDE TÃœRBESÄ°
Türbe, Sultançiftliği Köyü'ndedir. Dudullu- Alemdağ Yolu'ndan ayrılan bir yol, bir km. sonra bizi köyün meydanındaki açık türbenin önüne getirir. Yokuş olan bu yolun sol tarafında ve köşede Alemdağ Orman Bölge Şeşiği binası bulunmaktadır. Köy yolunda mevcut olan ve vaktiyle Sultançişiği Şeker Suyu'nun aktığı dört çeşme de bugün kurudur. Ulu bir ağacın gölgesinde bulunan açık türbenin etrafı alçak bir duvar ve demir parmaklık ile çevrilmiştir. Şâhidesi yoktur.
GARÄ°P DEDE TÃœRBESÄ°
Türbe, SultançiftliÄŸi Köyü'ndedir. Dudullu- AlemdaÄŸ Yolu'ndan ayrılan bir yol, bir km. sonra bizi köyün meydanındaki açık türbenin önüne getirir. YokuÅŸ olan bu yolun sol tarafında ve köÅŸede AlemdaÄŸ Orman Bölge ÅžeÅŸiÄŸi binası bulunmaktadır.
Köy yolunda mevcut olan ve vaktiyle SultançiÅŸiÄŸi Åžeker Suyu'nun aktığı dört çeÅŸme de bugün kurudur. Ulu bir aÄŸacın gölgesinde bulunan açık türbenin etrafı alçak bir duvar ve demir parmaklık ile çevrilmiÅŸtir. Åžâhidesi yoktur. Toprak makberesinin üzerine dört mısralı ÅŸu mermer kitâÜsküdar Köy ileri gelenlerinin beyanına göre Garip Dede, çok eski bir mücahittir.
Bunlar yedi kardeÅŸ olup yedisi de bu civarda medfundur. Bunlardan biri Alemdağı'nda bir kale inÅŸa edip sonradan ÅŸehid olan Alemdar Baba'dır. DiÄŸer biri de Samandra Köyü'nde medfundur. DiÄŸer ikisinin kabri ise bugün de mevcut olup Said Halim PaÅŸa ÇiftliÄŸi hudutları içinde, Sultan Murat veya Sultan Aziz Kasrı civarındadır. DiÄŸer üçünün kabirleri meçhuldür. Bu ifade doÄŸru ise Garip Dede, Tur-Hasan Bey'in kardeÅŸidir ve burada ÅŸehit olmuÅŸtur.( Alemdar Baba Türbesi bahsine bakınız.) Türbenin karşısında kuru bir çeÅŸme ve köyün camii bulunmaktadır. ÇeÅŸmenin ayna taşından daha evvelki bir tarihte yapıldığı anlaşılmaktadır. Åžimdiki çeÅŸme 1955 tarihlerinde yapılmıştır.
Cami ise yığma taÅŸtan inÅŸa edilmiÅŸ olup ahÅŸap çatılıdır. Hiç bir yerinde kitâbesi yoktur. Mihrabı duvar içine gömülüdür. Minberi ahÅŸaptır. Abdest musluklarından Åžeker Suyu akmaktadır. SaÄŸdaki minaresi taÅŸtandır.
YORUMLAR