SELÂMİ ALİ EFENDİ CAMİİ (KURUÇEŞME CAMİİ)



Cami, Bülbüldere-Bağlarbaşı yolu üzerinde ve bu semte ismini veren 1248 (1832-33) tarihli Kuru Çeşme'nin karşısındadır.


SELÂMİ ALİ EFENDİ CAMİİ (KURUÇEŞME CAMİİ)

Cami, Bülbüldere-BaÄŸlarbaşı yolu üzerinde ve bu semte ismini veren 1248 (1832-33) tarihli Kuru ÇeÅŸme'nin karşısındadır. Selâmi Ali Efendi Camii, 1965 tarihinde, büyük mutasavvıf, Celvetiye Tarikatı'nın Selâmiye kolunun kurucusu Åžeyh Selâmi Ali Efendi'nin aziz hatırasını yad etmek için yaptırılmıştır. (Selâmiye Camii bahsine bakınız.) Mabedin yapıldığı tarihe kadar etrafı tamamen tarla idi. Hemen arkasında meÅŸhur BeyleroÄŸlu Tiyatrosu bulunuyordu. (Bu tiyatro bahsine bakınız.)

Yol haline gelen avlusuna dört yerden girilmektedir. Mabet, üç sıra tuÄŸla ve bir sıra kesme taÅŸtan yapılmıştır. SaÄŸ tarafındaki minaresi kesme taÅŸ ile kaplanmıştır. Ön tarafı fevkânî olan camiye iki taraşı bir merdivenden çıkılarak girilir. Altı sütunun taşıdığı sivri kemerler üzerine oturtulmuÅŸ ve bir düz çatı ile örtülmüÅŸ olan son cemaat yerinin önünde ayrıca dört sütunlu bir revak daha vardır.

Kemerli kapısından kare plânlı camiye girilir. Camiin bu kapıdan baÅŸka, ayrıca iki yan galerilere açılan kapıları bulunmaktadır. Mabedin tek kubbesi, sekiz yüzlü bir kasnak yardımıyla, sekiz sütun üzerindeki sivri kemerler üzerine oturtulmuÅŸtur. Kubbe eteÄŸinde 20 penceresi vardır. Mabedin dört tarafını bir mahÅžl çevirmiÅŸtir. Bu mahÅžl ana duvarlar ile sütunlara bindirilmiÅŸtir. Ön tarafında korkuluk bulunmaktadır. Cami, alt üst pencerelerden ışık alır. Üsttekiler alçıdır. Mihrap ve minberi mermer kaplama olup alınlarına âyetler yazılmıştır.

Mihrap dışa taÅŸmalıdır. Mabedin kubbe basıncını azaltmak ve görünümüne haÅŸmet vermek gerekçesiyle camiin iki yanına iki katlı dış yan galeriler yapılmıştır. Sekiz ince, zarif sütunlu üst galeriler, kalın dört sütunlu alt galerilen üzerine oturtulmuÅŸtur. Camiin avlusunda ÅŸadırvanı vardır. Son senelerde yaptırılan en güzel camilerden biridir.