AHMEDÄ°YE MEDRESESÄ°



Medrese, Ahmediye semtindeki Ahmediye Camii'inin avlusundadır.


AHMEDÄ°YE MEDRESESÄ°

Günümüzdeki Ä°ÅŸlevi
MEDRESE

Kültür Dönemi
OSMANLI

Mahalle
AHMEDÄ°YE

Adres
GÜNDOÄžUMU CADDESI VE ESVAPÇI SOKAKLARININ BÄ°RLEŞİMÄ°NDE KÖÅžEDE BULUNUR.

Mimari Üslup
KLASÄ°K OSMANLI

Yaptıran
EMÄ°NZADE AHMET AÄžA

Yapım Tarihi
1722

Tescil Durumu
Tescilli

Ayrıntılı Bilgiler

YAZIT
Var

İlk Yapım Yazıtı
H1134/1721-1722

Mal Sahibi
VAKIF

Bakımından Sorumlu Kuruluş
Vak

Taşıyıcı Sistem
TAÅž

Örtü Türü
EÄŸrisel

Plan Özellikleri
AHMEDÄ°YE MEDRESESÄ°, CAMÄ°, KÜTÜPHANE, SIBYAN MEKTEBÄ°, TÜRBE VE HAZÄ°RENÄ°N BULUNDUÄžU AVLUNUN GÜNEYBATI KÖÅžESÄ°NDE "L" PLAN ÅžEMALIDIR. DERSHANE OLARAK BATIDAKÄ° HÜCRE DÄ°ZÄ°SÄ°NÄ°N SONUNDA YER ALAN KÜTÜPHANE KULLANILMIÅžTIR. KARE PLANLI HÜCRE DÄ°ZÄ°LERÄ°NÄ°N ÖNÜNDE BUL

Cephe Özellikler
MEDRESENÄ°N BULUNDUÄžU AVLUYA GÜNGOÄžUMU CADDESÄ° VE ESVAPÇI SOKAÄžINA AÇILAN Ä°KÄ° KAPI Ä°LE GÄ°RÄ°LÄ°R. AVLU CEPHESÄ°NDE YUVARLAK KEMERLÄ° REVAK AÇIKLIKLARI BÄ°R MÜDAHALE SONRASI ALÜMÄ°NYUM DOÄžRAMALI CAMEKANLA KAPATILMIÅžTIR. DÜZ BÄ°R SÄ°LME Ä°LE SONLANAN ALT YAPI ÜZERÄ°NDE REVAK KUBBELERÄ° YÜKSELÄ°R. HÜCRE KUBBELERÄ° DOÄžRUDAN BEDEN DUVARI ÜZERÄ°NDEN BAÅžLAR. HÜCRELERÄ°N REVAKLARDA BÄ°RER, DIÅž BEDEN DUVARINDA Ä°KÄ°ÅžER PENCERELERÄ° VARDIR.

Ä°çmekan Özellikleri
OLDUKÇA YALIN DÜZENLENMÄ°Åž ODALARDA BÄ°R OCAK VE DOLAP NİŞİ BULUNUR.

Cepheye Ä°liÅŸkin Malzeme
TAÅž

DevÅŸirme Malzeme
Görülmedi

Fiziksel Özgünlük
Özgün

Ä°ÅŸlevsel Özgünlük
Özgün DeÄŸil

Gözlem ve Açıklamalar
1914 YILINDA HARAP DURUMDA OLAN MEDRESE, 1918 YILINDA DARÜLHÄ°LAFE KADROSUNA ALINMIÅž HÜCRELERDE MUHACÄ°RLER VE ASKERLER BARINMIÅžTIR. MEDRESE GÜNÜMÜZDE ÜSKÜDAR MÜFTÜLÜÄžÜ ERKEK KUR'AN KURSU OLARAK KULLANILMAKTADIR.

Başlıca Kaynaklar
MÜBAHAT S. KÜTÜKOÄžLU, XX. ASRA ERÄ°ÅžEN Ä°STANBUL MEDRESELERÄ°, TTK YAYINLARI, ANKARA 2000, S.317-318.

envanter.org...

 

Medrese, Ahmediye semtindeki Ahmediye Camii'inin avlusundadır. 1134 (1721-22) tarihinde Tersane Emini Ahmet AÄŸa tarafından külliye ile beraber yaptırılmıştır. Ahmediye Camii bahsine bakınız. Camiin avlusunda ve 'L' harÅž ÅŸeklindeki medrese, dershane ile kütüphane arasında yer alır. Onbir medrese odasının önünde, mermer sütunlar üzerine oturtulmuÅŸ kubbeli bir revak bulunmaktadır. Dokuz sütunun üzerindeki mermer baÅŸlıklar baklavalıdır. Ocaklı ve pencereli medrese odalarının üzerleri kubbe ile örtülmüÅŸtür. 'L' ÅŸeklinin köÅŸesinde medresinin ayak yolu bulunmaktadır. Medrese odaları, Hilâl-i Ahmer'in ve sonra Kızılay'ın imareti haline getirilmiÅŸ ve yakın tarihe kadar Üsküdar'ın fakir halkına buradan yemek dağıtılmıştır. Evkaf hergün 250, Kızılay 2300 kiÅŸiye yemek dağıtmakta idi. 1965 senesinde, buradan yemek almaÄŸa gelen kalmadığından aÅŸevi dağıtılmıştır. Bu sevindirici bir durumdur. Mimarı, Kayserili Mehmet AÄŸa'dır.