ALEMDAĞI CADDESİ NAMAZGÂHI
Namazgâh, Kısıklı ile Ümraniye arasında uzanan Alemdağ Caddesi üzerinde ve bu namazgâhtan dolayı, Namazgâh Mevkii ismiyle bilinen yerdedir. Bir zamanlar, inişli çıkışlı ve parke taşı döşeli olan bu yolun sol tarafında aralı klarla dizilmiş, kitâbesiz ve suyu daima akan beş çeşme ve bir kuyu vardı.
ALEMDAĞI CADDESİ NAMAZGÂHI (BOSTANCIBAŞI NAMAZGÂHI )
Namazgâh, Kısıklı ile Ümraniye arasında uzanan AlemdaÄŸ Caddesi üzerinde ve bu namazgâhtan dolayı, Namazgâh Mevkii ismiyle bilinen yerdedir. Bir zamanlar, iniÅŸli çıkışlı ve parke taşı döÅŸeli olan bu yolun sol tarafında aralı klarla dizilmiÅŸ, kitâbesiz ve suyu daima akan beÅŸ çeÅŸme ve bir kuyu vardı. SaÄŸ tarafta ve eski Çakaldağı yeni Ferah Caddesi karşısında Büyük Çamlıca Hastahanesi bulunmaktadır.
Ferah Caddesi ilerisinde Çakaldağı Mezarlığı vardır ki, eski Hariciye bakanlarından Yusuf Kemal TengirÅŸek aile hazîresi buradadır. Mezarlık kapısının saÄŸ taraıfnda, musalla taşı vazifesi gören yedi satır halinde ondört mısralı ve 1248 (1832) tarihli, Sultan II. Mahmut'un bir çeÅŸme kitâbesi görülmektedir. Namazgâhın yanında ahÅŸap, Namazgâh Camii bulunmaktadır. Namazgâh, onbir adım eninde ve onyedi adım boyunda olup, beÅŸ taÅŸ basamakla çıkılmaktadır. Kıble taşındaki iki satırlık yazı okunmaz haldedir. Yalnız altındaki 1277 (1860) tarihi okunmaktadır. Etrafını demirli ve babalı bir korkuluk çevirmiÅŸtir. Kıble taşının sol tarafına sonradan abdest muslukları mahalli yapılmıştır.
Tarihsiz ve yazısız kuyusu cami kapısı önündedir. Üzerinde bir tulumba vardır. Eski Ankara Yolu (Naldöken Caddesi) bu namazgâhın önünden geçerdi. Bu bakımdan bir menzil mahalli sayılabilir. Namazgâh, vakıf sicil kayıtlarına göre, Bostancı başı Abdullah AÄŸa tarafından yapılmıştır.
Kısıklı Camii'ni de Abdullah AÄŸa inÅŸa ettirmiÅŸtir. Abdullah AÄŸa, 895 (1489) tarihinde vefat ettiÄŸine göre namazgâhı bu tarihten evvel yaptırmıştır. Namazgâh Sultan II. Abdülhamit'in harem aÄŸası Cavid AÄŸa tarafın tamir edilmiÅŸtir.
YORUMLAR