GÃœLNUÅž EMETULLAH VALÄ°DE SULTAN TÃœRBESÄ°



Türbe, Hakimiyet-i Milliye Caddesi üzerindedir. Yeni Cami Külliyesi ile beraber 1708-1711 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Bânisi, Sultan III. Ahmet'in annesi Gülnûş Emetullah Valide Sultan'dır. Lâle Devri başmimarı Mehmet Ağa tarafından yapılmıştır.


GÃœLNUÅž EMETULLAH VALÄ°DE SULTAN TÃœRBESÄ°

Türbe, Hakimiyet-i Milliye Caddesi üzerindedir. Yeni Cami Külliyesi ile beraber 1708-1711 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Bânisi, Sultan III. Ahmet'in annesi GülnûÅŸ Emetullah Valide Sultan'dır. Lâle Devri baÅŸmimarı Mehmet AÄŸa tarafından yapılmıştır. Türbenin saÄŸ tarafında sebil, sol tarafında muvakkithane ve hazîre, arkasında hünkâr mahfili ve cami, karşısında ise Zincirli Kuyu Tekkesi ismiyle de bilinen Halim Gülüm Dergâhı bulunuyordu. Türbe, sekiz yüzlü olarak tamamen mermerden yapılmıştır. KöÅŸelerine yerleÅŸtirilen sekiz mermer sütunun arası, pirinç ÅŸebekedir. Sütun baÅŸlıkları istalaktitlidir. GeniÅŸ, alnı düz, kemer içleri dilimli, yekpare bir mermer kiriÅŸ veya kemer sütunları birbirine baÄŸlar. Bu sütun ve kiriÅŸlerin üzerine, türbeyi daha görkemli göstermesi için kesme mermerden ikinci bir kemer daha yapılmıştır. Bu kaÅŸ kemerlerin iç taraÅŸarı yine pirinç ÅŸebekedir

. Bu ÅŸebekeler, gerek döküm ve gerekse motiÅŸeri bakımından, Türk dökme sanatının en güzel örnekleridir. Bu açık türbeyi, lame demirler arasına gerilen bir tel kafes örtmektedir. Kubbe eteÄŸini, çepeçevre istalaktitli bir silme çevirmektedir. Bu silmenin örneklerini, cami külliyesinin çeÅŸme, sebil, ÅŸadırvan ve cümle kapısının etrafında gördüÄŸümüz gibi, iskele meydanındaki III. Ahmet ÇeÅŸmesi'nde ve Kısıklı ÇeÅŸmesi'nde de müÅŸahade etmekteyiz.

Kubbe eteÄŸinin iç tarafında nefis bir hat ile Ayet-el Kürsi yazılıdır. Åžebekeler çiçek, yaprak ve geometrik ÅŸekillerle bezenmiÅŸtir. Pirinç ÅŸebeke bir kapıdan türbeye girilir. Bu eÅŸsiz ÅŸaheser türbenin içinde, Valide Sultan'ın yüksek, ihtiÅŸamlı kabir taÅŸlarını havi mezarı bulunmaktadır.

BaÅŸ ve ayak taÅŸlarında, istiridye kabuÄŸu ÅŸeklinde mihrapçıklar ve kabartma ÅŸekiller vardır. Ä°kisinin de arka taraÅŸarına zarif, uzun servi kabartmaları yapılmıştır. Ayak taşı, çeÅŸme ve ÅŸadırvanında olduÄŸu gibi, vazo içinde çiçek motiÅŸeri ile bezenmiÅŸtir. Her iki taşın üst tarafına yapılan sorguçlar, çeÅŸmesindekinin aynıdır.