KAPTAN-I DERYA SİNAN PAŞA TÜRBESİ
Üsküdar İskele Meydanı'ndaki Mihrimah Sultan Camii'nin mihrabı önündedir. Türbe kapalı olmayıp muhteşem bir lâhit şeklindedir

KAPTAN-I DERYA SİNAN PAŞA TÜRBESİ
Üsküdar İskele Meydanı'ndaki Mihrimah Sultan Camii'nin mihrabı önündedir. Türbe kapalı olmayıp muhteÅŸem bir lâhit ÅŸeklindedir. Kaide kısmı, yeÅŸil somakidendir. Kısa baÅŸ taşı üzerine kaptan-ı deryaların giydiÄŸi bir kavuk yerleÅŸtirilmiÅŸtir.
Bu Sinanüddin Yusuf PaÅŸa, sadrazam Rüstem PaÅŸa'nın kardeÅŸidir. Enderun'dan yetiÅŸmiÅŸ ve 957 (1550)'de kaptan-ı derya olmuÅŸ ve bu görevde takriben 4 sene kalmıştır. Trablusgarb (Libya) bunun zamanında feth edilmiÅŸtir. Peçevî, tarihinde "dert dinlemeyen gazaplı bir hakim idi. SoÄŸuk yüzlü, büyüklük taslayan bir adamdı" dediÄŸi halde bir İspanyol yazarı "dev yapılı, cidden yakışıklı ve pek yiÄŸit bir adamdı ve o denli de iyi bir insandı" demektedir.
Bu İspanyol yazara göre Sinan PaÅŸa, 1553 tarihinde Sultanahmet Meydanı'nda yaptırdığı büyük ve muhteÅŸem konakta 15 Muharrem 961 (21 Aralık 1553)'te vefat etmiÅŸtir. Büyük bir merasimle, -BeÅŸiktaÅŸ İskelesi civarında yaptırmakta olduÄŸu kendi camii tamamlanmadığı için- Mihrimah Sultan Camii hazîresine gömülmüÅŸtür.
İki kızı ve bir oÄŸlu bulunduÄŸu halde büyük serveti, hayatta iken vasi tayin ettiÄŸi Mihrimah Sultan'a intikal etmiÅŸtir. Sinan PaÅŸa'nın BeÅŸiktaÅŸ'taki camiinden baÅŸka, Guraba Hastahanesi civarında, eski Lütfi PaÅŸa Mahallesi'nde, Yenibahçe tabir olunan mahalde, 1915 tarihinde yanarak yok olan ve Kaptan PaÅŸa ismiyle bilinen bir mescidi daha vardı.
YORUMLAR