İstanbul'da Kira Fiyatları Patladı



İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa "Bir talep oluştu, fiyatlar bir anda tavan yaptı. "Sebeplerden biri de kentsel dönüşümle vatandaşların kiraya çıkması." dedi.


ev

Ä°stanbul Emlakçılar Odası BaÅŸkanı Nizamettin AÅŸa, üniversitelerin bulunduÄŸu semtlerde kira fiyatlarının yüzde yüz arttığını söyledi.

ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre, Ä°stanbul'da bir üniversiteye kayıt yaptıran öÄŸrencilerden bazıları barınmak için devlet yurtlarını ya da özel yurtları tercih edecek.

Evde kalmak isteyen öÄŸrenciler ise üniversitelerine yakın bölgelerde kiralık ev aramaya baÅŸladı. Bu durum üniversitelerin bulunduÄŸu semtlerde kira fiyatlarının artmasına neden oldu.

OCAKTAN Ä°TÄ°BAREN TALEP ARTTI

Ä°stanbul Emlakçılar Odası BaÅŸkanı Nizamettin AÅŸa, ocak ayından bu yana kiralık evlerde talep ve fiyat artışı gözlemlediklerini söyledi.

Nisan-mayıs ayına kadar fiyatların yüzde 30-40 civarında arttığını, geçen yıl 1000 lira olan bir evin ÅŸu anda 2000 lira civarında tutulduÄŸunu belirten AÅŸa, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Haziran ve temmuz ayları da atamaların ve tayinlerin yapıldığı aylar. Bu da kiralık ev hareketliliÄŸine neden oldu. En büyük etken ise üniversite öÄŸrencileri. Ä°stanbul'da onlarca üniversite var. Sadece BeÅŸiktaÅŸ ilçesinin 9 üniversitesi bulunuyor. Yıllık öÄŸrenci hareketliliÄŸi tahmini olarak 150-200 bin kiÅŸi. Ä°stanbul'daki kiralık evlerin yüzde 20'si öÄŸrenci hareketliliÄŸinden etkileniyor."

AÅŸa, üniversitelerin ikinci kayıt döneminde yurtlara yerleÅŸmekten ümidini kesecek öÄŸrenciler bulunduÄŸu ve öÄŸrencilerin yurtlarda kalmak istemediÄŸini dile getirdi.

ÖÄŸrencilerin, sosyal hayatın içinde olmak istediÄŸini, bu nedenle tercih edilen semtlerde fiyatların yükseldiÄŸini aktaran AÅŸa, "Bunların başında da BeÅŸiktaÅŸ geliyor. Levent, Etiler gibi yerler de durumu daha iyi olan öÄŸrencilerin tercih ettiÄŸi yerler. Üniversitelerin olduÄŸu semtlerde kira fiyatları yüzde yüz arttı. Hatta bazı bölgelerde yüzde yüzün üzerine çıktı." diye konuÅŸtu.

ÖÄžRENCÄ°LERÄ°N YOÄžUNLAÅžTIÄžI Ä°LÇELER

AÅŸa, Avcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece'nin de öÄŸrencilerin kiralık ev aradığı bölgeler olduÄŸunu belirtti.

Bu bölgelerde yakın zamanda 700-800 liraya güzel evler tutulurken ÅŸimdilerde 1200-1300 liraya ev bulunamadığını söyleyen AÅŸa, "Kadıköy merkez de Marmara Üniversitesi'nin burada olması nedeniyle raÄŸbet görüyor. Üsküdar hem BeÅŸiktaÅŸ'a hem de Kadıköy'e yakın olması nedeniyle tercih edilen yerler arasında. Bu yıl 200 bin kiÅŸilik öÄŸrenci hareketliliÄŸi bekliyoruz." dedi.

KENTSEL DÖNÜÅžÜM VE SURÄ°YELÄ°LER TETÄ°KLEDÄ°

AÅŸa, kentsel dönüÅŸümün de kiraları yükselttiÄŸini ifade etti. Talep artışının nedenlerine deÄŸinen AÅŸa, ÅŸu bilgileri verdi: "Bir talep oluÅŸtu, fiyatlar bir anda tavan yaptı. Bunun sebepleri arasında kentsel dönüÅŸümün hızlanmasıyla evi yıkılacak vatandaÅŸların kiraya çıkması da var. Bu bir taleptir. Ä°kincisi yoÄŸun bir ÅŸekilde Suriyeliler geldi, alternatif semtler dediÄŸimiz BaÄŸcılar, Güngören, Esenler, Avcılar, Esenyurt gibi yerlerde fiyat patlamasına sebep oldu. Suriyeliler Fatih'te tutunamadılar çünkü Fatih'e gelen yabancılar genelde turistik amaçla gelenler. Suriyelilerin Ä°stanbul'un batısına doÄŸru kaymasıyla mesela BaÄŸcılar'da 400 lira olan bir ev 900 liralara çıkmaya baÅŸladı."

AÅŸa, satılık ev fiyatlarının yükselmesinin de kiralık evlere olan talebi arttırdığını vurguladı.

Ä°nsanların ev satın alma düÅŸüncelerini ertelediÄŸini aktaran AÅŸa, "Eskiden, 'Kira ödeyeceÄŸime, üstüne para koyayım ev alayım' diyordu insanlar ama ÅŸimdi faiz yüksek, evin fiyatı yüksek dolayısıyla bu tip talepler de ertelendi." diye konuÅŸtu.