YENÄ° VALÄ°DE CAMÄ°Ä° MEKTEBÄ°
Mektep, Yeni Valide Camii Külliyesi'nin bir ünitesi olarak, 1708-1711 tarihleri arasında yapılmıştır.
YENÄ° VALÄ°DE CAMÄ°Ä° MEKTEBÄ°
Mektep, Yeni Valide Camii Külliyesi'nin bir ünitesi olarak, 1708-1711 tarihleri arasında yapılmıştır. Bânisi, Sultan III. Ahmet'in annesi GülnuÅŸ Emetullah Valide Sultan'dır. Mimarı, Kayserili Mehmet AÄŸa'dır.
Yeni Valide Camii bahsine bakınız. Mektep, camiin Balaban Caddesi'ne açılan kemerli avlu kapısının üstündedir. Kemerin saÄŸ tarafındaki oda, mahya odasıdır. Tam karşısında ve yol aşırı yerde, Yeni Valide Ä°mareti ve caddenin köÅŸesinde ise Sineperver Valide Sultan ÇeÅŸmesi bulunmaktadır. Mektebe dik bir taÅŸ merdivenle çıkılır. Burada iki oda ve bir helâ vardır. Odalar, cadde ve avlu tarafındaki beÅŸer ve yan cephesindeki iki pencereden ışık alır. Bunlar mermer söveli ve klâsik demir parmaklıklıdır. Bina, kesme taÅŸ ve tuÄŸla hatıllı olarak yapılmış olup kirpi saçaklıdır. Tonoz çatılıdır. Hiçbir yerinde kitâbesi yoktur. Kemerli, giriÅŸ kapısının yanında bir oda daha vardır.
Yeni Valide Camii Mektebi'nin (GülnuÅŸ Emetullah Mektebi) en meÅŸhur hocası Vildan Faik Efendi idi. Hoca, 1299 (1881)'de derse baÅŸlamış ve 1330 (1912) tarihine kadar bu görevde kalmıştı. Bu vazifede iken 1301 (1883)'te PaÅŸakapısı Askerî RüÅŸdiyesi Farsça muallimi olmuÅŸ ve AÄŸustos 1307 (1891)'de bu rüÅŸdiyenin Üsküp'e nakli üzerine Üsküdar Ä°dadîsi Farsça öÄŸretmenliÄŸine nakl edilmiÅŸtir. Bu deÄŸerli hoca 4 Temmuz 1341 (1925) tarihinde, Üsküdar'da Hace Hesna Hatun Mahallesi'nde, Servilik Caddesi'ndeki evinde vefat etmiÅŸti. Kabri Karacaahmet Mezarlığı 8. Ada'da ve TurÅŸucuzâde Sofası'nın saÄŸ tarafındaki büyük sofada, kızı Emine Tayyibe Hanım'ın yanındadır.
YORUMLAR