Üsküdar Kadınlar Birliği
Dernek/Kurum Adı: Türk Kadınlar Birliği Şube Adı: Türk Kadınlar Birliği Üsküdar Şubesi Kurum Başk/Tems/Müd: Semra Bayraktar Adres: Acıbadem Caddesi Park Sitesi A Blok No:146 D.8Üsküdar/İstanbul Telefon: (0216) 339 43 60 Telefon 2 : (0533) 264 09 71 Faks: (0212) 211 71 92
Üsküdar Kadınlar Birliği
TARÄ°HÇE
Türk Kadınlar BirliÄŸi, 7 Åžubat 1924 tarihinde kuruldu. Kurucuları arasında, Nezihe Muhittin, Latife Bekir (Çeyrekbaşı) ve Sabiha Zekeriye (Sertel) de bulunmaktadır. Åžükufe Nihal aktif üyelerden birisidir. DerneÄŸin, Atatürk’ün eÅŸi Latife Hanımdan da büyük destek aldığı bilinmektedir.
KuruluÅŸ amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaÅŸama aktif olarak katılmasının saÄŸlanması idi. Ä°lk Genel BaÅŸkan Nezihe Muhiddin’ in aÅŸağıdaki sözleri bu amacı ve mücadeleyi en iyi ÅŸekilde özetlemektedir:
“Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaÅŸamda hak ettiÄŸimiz yeri almalıyız. Önce Türk Kadınlarını bilinçlendirmeli ve eÄŸitmeliyiz. Onlara daha fazla ÅŸey istemelerini ve bunlara nasıl ulaÅŸacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye’de kadın ve erkeÄŸin toplumsal, ekonomik ve siyasal eÅŸitliÄŸidir.”
Bu bakış, gayret ve çalışmalar sonucu ,1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliÄŸini elde etmiÅŸ, 1930 yılında da kadınlarımız, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazanmıştır. Türk Kadınlar BirliÄŸi, aynı yıl 11 Nisan’da Ä°stanbul’da büyük katılımlı bir miting düzenlemiÅŸtir. 1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 1934 yılında ise, TBMM.’ne girebilme haklarını elde etmeleri üzerine, 7 Aralık 1934 günü, Kadınlar BirliÄŸi ikinci büyük kadın mitingini düzenlemiÅŸtir.
Türk Kadınlar BirliÄŸi 1935 yılında Cumhuriyetin ilk uluslar arası Dünya Kadınlar BirliÄŸi toplantısına da ev sahipliÄŸi de yapmıştır.
1935 yılında yapılan 5.Dönem milletvekili seçimlerinde, Meclis’e 18 Kadın milletvekili girmiÅŸ ve Türk Kadınlar BirliÄŸi de, amaçlarını gerçekleÅŸtirdikleri düÅŸüncesiyle, Dernek için fesih kararı almışlardır.
Ancak, 1949 yılında hakların, kazanılması için olduÄŸu kadar, korunması ve geliÅŸtirilip, geniÅŸletilmesinin de gerekliliÄŸi karşısında Dernek, kurucularının başında Mevhibe Ä°nönü’nün de yer aldığı Latife Bekir Çeyrekbaşı, Makbule Dıblan, Mebrure Aksoley, Kamile Erim, Neriman Sirer, Aliye Beyazıt, Lamia Refik Fenmen, Dr.Mediha Eldem, ve Necile Bilen’den oluÅŸan aydın kadınlarımız tarafından, 13 Nisanda yeniden kurulmuÅŸtur.
Türk Kadınlar BirliÄŸi, 1954 yılında da, Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünü kazanmıştır.
Türk Kadınlar BirliÄŸi 60’lı ve 70’li yıllarda, Ülkemizin kadın potansiyeline büyük bir ivme kazandırmış, yönlendirme ve geliÅŸtirme açısından önder rol oynamıştır.
Genç Türkiye Cumhuriyetinde, gerçekleÅŸmesi için mücadele verdiÄŸi, siyasal yaÅŸama aktif olarak katılımı getiren yasadan en çok yararlanan tek Sivil Toplum KuruluÅŸu olan Türk Kadınlar BirliÄŸi, Altmışlı yıllarda ilk kez CumhurbaÅŸkanlığı kontenjanından, Zerrin Tüzün ve Übeyde Belli’nin Parlamentoya Senatör olarak gönderilmesini saÄŸlamıştır. Daha sonra, ilk kadın belediye baÅŸkanları Müfide Ä°lhan, Leyla Atakan,Lale Müldür ve ÇaÄŸlayan Ege Dernek mensuplarından seçilmiÅŸlerdir.
DerneÄŸimiz, ayrıca, gerek Genel BaÅŸkanlarından, gerekse aktif üyelerinden olup aÅŸağıdaki isimleri bulunan mensuplarından 12 kadın milletvekilini Türkiye Büyük Millet Meclisine göndermiÅŸ olmaktan gurur duymaktadır.
Latife Bekir Çeyrekbaşı, Nazlı Tlabar, Makbule Dıblan, Mebrure Aksoley, Edibe Sayar, Hatice Mualla Akarca, Zehra Neriman AÄŸaoÄŸlu, Fatma Feriha Öztürk, Av.Günseli Özkaya ve Ayseli Göksoy.
Türk Kadınlar BirliÄŸi, 1996 yılından beri de Av. Sema Kendirci’nin Genel BaÅŸkanlığında faaliyetlerini yürütmektedir.
Bu dönemde derneÄŸimiz, Atatürk’ün öngördüÄŸü çaÄŸdaÅŸ kadına yönelik, eÄŸitim, örgütlülük ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi konusunda, etkin çalışmalar sergilemiÅŸ ve büyük bir atılımla yurdumuzun hemen her köÅŸesinde, kadınlarımızın destek ve katkılarıyla Åžube sayısını, sekiz tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olmak üzere 80’e yakın ile yaymayı baÅŸarmıştır.
Türkiye’de ilk kez uygulamasını baÅŸlattığı “Toplum Merkezleri” ile Türk Kadınlar BirliÄŸi,hedef kitle olan kadının saÄŸlığı, eÄŸitimi ve örgütlenmesine, Yerel Yönetimleri ve Devleti de katmayı baÅŸarmıştır.
DiÄŸer sivil toplum örgütleriyle iÅŸbirliÄŸine önderlik eden derneÄŸimiz, nüfusumuzun yarısını oluÅŸturan kadınlarımız için, yasalarda bulunan kadın-erkek eÅŸitliÄŸine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına özel önem vermektedir.
Bu konuda 1996 yılında baÅŸlatıp halen sürdürdüÄŸü “Yasalar Önünde Tam EÅŸitlik “ kampanyası çerçevesinde, 4320 sayılı "Ailenin Korunmasına Dair" yasanın hayata geçmesi, Medeni Yasanın ve Ceza Yasasının deÄŸiÅŸtirilmesi baÅŸarısına da imza atmış ve halen baÅŸta Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları olmak üzere, çeÅŸitli yasa tasarılarının hazırlanmasına fiilen katkıda bulunmakta ve bu tasarıların yasalaÅŸması için kamuoyu desteÄŸini kazanmaya çalışmaktadır.
Bu arada DerneÄŸimizin hedeflerine çok yakın bir anlayışla Sayın CumhurbaÅŸkanımızın eÅŸi Sn. Semra Sezer’in önderliÄŸinde baÅŸlatılan Ulusal EÄŸitime Destek Kampanyasına yurdun üzerindeki tüm ÅŸubeleri ile katılan Türk Kadınlar BirliÄŸi bu kampanyayı, okuma yazma bilmeyen tek kiÅŸi kalmayıncaya kadar da sürdürme azmi ve çabası içindedir.
Türk Kadınlar BirliÄŸi halen “BM Kadınlara Karşı Her türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması SözleÅŸmesi” CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kuruluna ev sahipliÄŸi yapmakta ve sekreteryasını sürdürmektedir.
Türk Kadınlar BirliÄŸi ayrıca, Avrupa Kadın lobisi Türkiye Koordinasyonu yürütme kurulundaki görevini de 2 dönemdir sürdürmektedir.
DerneÄŸimiz, kadına yönelik ÅŸiddetin önlenmesi ile ilgili, 2012 yılında yasalaÅŸan 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Åžiddetin Önlenmesine Dair" yasanın tüm çalışmalarında fiilen yer almış ve halen yasanın uygulanması ile ilgili çalışmalarını tüm ülke düzeyinde sürdürmektedir.
DerneÄŸimiz, halen çeÅŸitli il ve ilçelerden gelen yoÄŸun örgütlenme ve birlikte çalışma taleplerini göz önüne alarak, ülke düzeyinde tamamen örgütlü duruma gelmeyi hedeflemektedir.
Av.Sema Kendirci UÄŸurman
Nezihe Muhiddin
Nezihe Muhiddin 1889’da,Zehra Hanım ile savcı ve ceza hakimi Muhiddin Bey’in kızı olarak Ä°stanbul’da, Kandilli’de doÄŸdu.Zamanın adetlerine uygun olarak evde özel öÄŸretmenlerden eÄŸitim gördü.Farsça ve Arapçanın yanı sıra Almanca ve Fransızca öÄŸrendi.Meslek hayatına fen bilgisi öÄŸretmeni(Kız Ä°dadi Mektebi ve Darülmuallimat) ve okul müdürü (Ä°ttihat ve Terakki Kız Sanayi Mektebi) olarak baÅŸladı (yaklaşık 1912). Aynı yıllarda gazete ve dergilerde kadın eÄŸitimi üzerine ve terbiyevi tedrisat hakkında makaleleri yayımlandı. Osmanlı Türk Hanımları Esirgeme DerneÄŸi’nin kuruluÅŸunda (1912) yer aldı ve ilk yıllarda katib-i umumiliÄŸini üstlendi.Hikayeleri ve edebiyat ve sanat üzerine yazıları Edebiyat-ı Umumiye Mecmuası (1918), Kadın Yolu (1925-26), Resimli Åžark (1932-33), BoÄŸaziçi (1937-38) dergilerinde yayımlandı.Kadınlar Halk Fırkası’nın (1923) kurulmasında etkin oldu ve 1924-1927 yılları arasında Kadın BirliÄŸi’nin baÅŸkanlığını yürüttü.Kadın Yolu dergisinin (1925-27) sahibi ve genel yayın yönetmeni oldu.Maarif Vekaleti tarafından 1929’da Gazi OsmanpaÅŸa Erkek Orta Mektebi’ne tayin edildi ve bu okuldan emekliye ayrıldı. 10 Åžubat 1958’de Ä°stanbul’da vefat etti.
Muhiddin’in yayımlanan yirmi civarında romanının (1911-1944,Ä°stanbul) yanı sıra inceleme-tarih alanında Türk Kadını adlı eseri (1931,Ä°stanbul) hikayeleri,mensureleri,sosyal-siyasal içerikli makaleleri ve çevirileri vardır.
YORUMLAR