NURİ BEY KÖŞKÜ (NAZİME SULTAN KÖŞKÜ)



Köşk, Küçük Çamlıca Seyran Tepesi'nin batı eteklerinde ve Küçük Çamlıca Caddesi ile Çilehane Sokağı'nın birleştiği yerdedir.


NURİ BEY KÖŞKÜ (NAZİME SULTAN KÖŞKÜ)

KöÅŸk, Küçük Çamlıca Seyran Tepesi'nin batı eteklerinde ve Küçük Çamlıca Caddesi ile Çilehane Sokağı'nın birleÅŸtiÄŸi yerdedir. SaÄŸ tarafında ve gerisinde sonradan Serasker Rıza PaÅŸa'ya intikal eden Subhi PaÅŸa Korusu ve köÅŸkü vardır. Nuri Bey'in köÅŸkünün arsası Subhi PaÅŸa'nın 1887'deki vefatı üzerine veresesinden satın alınmış ve bir müddet sonra da bugün görülen ahÅŸap, üç katlı, beyaz boyalı güzel köÅŸk yaptırılmıştır. "İlk zamanlar bu köÅŸkün bahçesi çıplakça idi. Ve Subhi PaÅŸa korusundan beÅŸ on aÄŸaç olsun duvarları içine girmemiÅŸti." KöÅŸk daha sonra "Abdülaziz'in kızlarından Nazime Sultan için satın alındı.

Sultan, köÅŸkü sonradan büyüttü. Mevsiminde Çamlıca'daki köÅŸkte bir iki ay ve bir iki ay da KuruçeÅŸme'deki yalısında otururdu. Çamlıca'daki köÅŸkün bugünkü sahibi muhterem Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman Bey'dir." KöÅŸkün ilk sahibi Reji Komiseri Menapirzâde Hacı Mustafa Nuri Bey (1844-1906), vezir Yusuf PaÅŸa'nın (öl. 1850) oÄŸludur. İyi bir tahsil görmüÅŸ, yabancı dil bilir, pek faziletli bir Türk münevveri idi. Sultan II. Abdülhamit devrinde mabeyin kâtibi ve reji komiserliÄŸi görevlerinde bulunmuÅŸtur.

Mayıs 1867'de Namık Kemal ve Ziya PaÅŸa'nın Avrupa'ya kaçışlarından bir müddet sonra, o da gitmiÅŸ, orada beÅŸ yıl kaldıktan sonra diÄŸerleri gibi 1872'de yurda dönmüÅŸtü. GedikpaÅŸa Tiyatrosu'nda Namık Kemal'in Vatan Yahut Silistre adlı eseri temsil edildiÄŸi sırada tevkif edilerek Akka Kalesi'ne sürülmüÅŸtü. Abdülhamit'in tahta geçmesi üzerine İstanbul'a döndü. Yeni PadiÅŸahın süt kardeÅŸi olduÄŸu söylenen Nuri Bey, güzel ÅŸiir yazar ve bestelerdi. 1906 tarihinde vefat ederek, vasiyeti gereÄŸince, 1896'da ölen, hayatının sonuna kadar unutamadığı üçüncü eÅŸinin yanına, Büyük Çamlıca'daki Selâmi Ali Efendi Celvetî Tekkesi hazîresine gömüldü.