HÃœSEYÄ°N EFENDÄ° DERGAHI (BEYLERBEYÄ° BEDEVÄ° TEKKESÄ°)
HÃœSEYÄ°N EFENDÄ° DERGAHI (BEYLERBEYÄ° BEDEVÄ° TEKKESÄ°)
HÃœSEYÄ°N EFENDÄ° DERGAHI (BEYLERBEYÄ° BEDEVÄ° TEKKESÄ°)
Dergâh Beylerbeyi, istavroz deresi, Abdullah AÄŸa Mahallesi, Bedevi Tekkesi Sokağı'ndadır. Tevhîdhâne, haremlik, selâmlık, mutfak, türbe ve sarnıçtan günümüze pek azı kalmıştır. Dergâhı Seyyid Hüseyin Hıfzı Efendi 1854-55 yılında kurmuÅŸ ve dergâhın ilk ÅŸeyhi olmuÅŸtur. Åžâir Senîh Efendi'nin kaleme aldığı ve hattat Niyazi Efendi'nin hattı ile yazılmış kitabede:
Seyh-i agâh reh-i hazret-i Ahmed Bedevî
0 Hüseyin ismü ve Ali nesli ve neseb-i Zât-ı Åžerif
Yapdı birdergâh-ı nevdâire-i
Ä°stavroz'da Oldu tevhîd-i Huda merkezi bu hayr-i münîf
Söyle ÅŸu mısra-ı zibâ ile târih Senîh
Eser-i pâk-i Hüseyin oldu bu dergâh-ı lâtîf
okunmaktadır.
Sultân V. Mehmed ReÅŸad'ın dördüncü haznedarı ve ÅŸeyh Seyyid Mehmed Said Efendi'nin mürîdi DurefÅŸân Kalfa, dergâhın mutfağını geniÅŸletmiÅŸ, türbeyi tevhîdhâneye birleÅŸtirerek gerekli onarımı yapmıştır (1916). Dergâha hayır ve hasenatta bulunmuÅŸ olanları: Cemile Sultân'ın dadısı Semsinûr hanım, Cemile Sultân'ın ikinci haznedarı Nazmestan Kalfa, Saray BaÅŸkapı Gılmanlanndan Salih AÄŸa olarak sayılabilir. KurulduÄŸu günden dergâhların kapandığı zamana kadar Bedevî tarikatına hizmet eden dergâhın devrân günü PerÅŸembe'ydi.
Dergâhın postniÅŸînleri sırasıyla :
1 - Seyyid Hüseyin Hıfzı Efendi (vef. 1884): DoÄŸum yeri, Bilecik'in Pazaryeri Köyü'dür. KocamustafapaÅŸa, Ali Fakîh Mahallesi'nde, kendi adıyla anılan dergâhın ÅŸeyhi Ahmed Niyazi Baba Efendi'den icazet almıştır. Dergâhın kurucusudur.
2- Seyyid Mehmed Said Efendi (doÄŸ. 1852-vef. 1916): DoÄŸumu, Suriye'de, Humus Kasabası'nın Hüseyniye Dergâhı'ndandır. Babası Rifâîtarikatı bendelerinden Reslan Efendi'dir. Ali Zeynel Abidin bin Hüseyin ibni-l Tâlib Hazretlerinin 38. batın evlâdıdır. Humus, Pazarbaşı Medresesi'nde müderris Atasızâde Mehmed el Mahmûd Efendi'den ders alarak müderrislik yapmıştır.
3 - Seyyid Mehmed Nesîb Efendi (doÄŸ.1872 - vef.1925): Åžeyh Seyyid Mehmed Said Efendi'nin oÄŸludur. Fıkh-ı Hanefi'nin Esasâtı, Kıyas ve Din'e Müteallik Mesâil adlı eseri ile pek çok makaleleri yayınlanmıştır.
4 - Seyyid Mahmûd Said Efendi (vef. 1963)
YORUMLAR