GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ



Adres: Selimiye Mh., Tıbbiye Cd., 34668, Üsküdar/İSTANBUL


GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ

   Gülhane Askeri Tıp Fakültesi; 11 KASIM 1980 gün ve 17157 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7 KASIM 1980 tarih ve 2316 sayılı kanunla kurulmuÅŸtur.

    14 Mart 1827 yılında "Tıphane" adı ile batılı anlamda baÅŸlatılan askeri tıp eÄŸitimi, 1909'da sivil tıp okulu ile birleÅŸtirilerek kapatılmış, 1980 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesinin kurulması ile yeniden  eÄŸitim-öÄŸretime baÅŸlanmıştır.

    Askeri Tabip ihtiyacını, sivil tıp fakültelerinde kendi adına okuttuÄŸu askeri öÄŸrencilerden saÄŸlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu yasayla kendi öÄŸrencisini kendi fakültesinde yetiÅŸtirme olanağına kavuÅŸmuÅŸtur. Askeri hekimlik sürecinde yeni bir dönemin baÅŸladığı bu tarihte GATA Komutanlığı'nca Askeri Tıp Fakültesi'nde derslerin hemen baÅŸlayabilmesi ve öÄŸrencilerin tüm ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için eldeki olanaklar titiz ve yoÄŸun bir çalışma ile deÄŸerlendirilmiÅŸtir.

 

    Askeri Tıp Fakültesi'nin eÄŸitime baÅŸladığı 1980-1981 yılında öÄŸretime; GATA' da görevli 35'i Profesör, 31'i Doçent 66 ÖÄŸretim üyesi tıp fakültesinden 7, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nden 1, TÜBÄ°TAK'tan 1, Türk Amerikan DerneÄŸi'nden Ä°ngilizce öÄŸretimi için 3 ve Prof. Dr. Enver Ziya KARAL (Atatürkçülük ve Ä°nkılap Tarihi) olmak üzere 110 öÄŸretim üyesi katılmıştır.

 

    Ekim 1980'de ön kayıt sistemi ile 42 öÄŸrenci, ilk Askeri Tıp Fakültesi öÄŸrencileri olarak fakülteye kabul edilmiÅŸtir.

 

    6 Ocak 1981 günü eÄŸitim-öÄŸretim 199 öÄŸrenci ile baÅŸlamış, 5 Nisan 1981 tarihinde Ä°zmir, Diyarbakır ve Erzurum Tıp Fakülteleri'nin deÄŸiÅŸik sınıflarında okuyan 124 Askeri ÖÄŸrenci GATA Askeri Tıp Fakültesi'ne nakledilince, 2. yarıyılda öÄŸrenci sayısı 323'e yükselmiÅŸ ve beÅŸinci sınıfa kadar eÄŸitim-öÄŸretim imkanına kavuÅŸulmuÅŸtur.

 

    1983-1984 eÄŸitim ve öÄŸretim yılında 14'ü Hacettepe Tıp Fakültesi'nden, 15'i Ankara Tıp Fakültesi'nden, 71'i CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi'nden, 73'ü Ä°stanbul Tıp Fakültesi'nden olmak üzere toplam 203 Askeri ÖÄŸrenci GATA Askeri Tıp Fakültesi'ne nakledilmiÅŸ ve tıp öÄŸrenimi gören tüm Askeri ÖÄŸrenciler bir çatı altına toplanmışlardır.

 

    Ekim 1981’de ÖÄŸrenci Komutanlığı tabur muadili olarak teÅŸkil edilmiÅŸ ve Silahlı Kuvvetler adına çeÅŸitli Tıp Fakültelerinde okuyan askeri öÄŸrenci mevcudunun artması karşısında, AÄŸustos 1991’de ÖÄŸrenci Grup Komutanlığı iki ÖÄŸrenci Taburu’ndan oluÅŸan alay muadili bir yapıya dönüÅŸtürülmüÅŸtür.

 

    Askeri Tıp Fakültesi kuruluÅŸundan hemen sonra, ilk yarıyılda öÄŸrenim gören 199 ve 2. yarıyılda sayıları 323'e yükselen öÄŸrencileri ile önceleri Akademi binalarından yararlanırken, 1986'da ve 1991 yapılan yeni binaların kullanıma baÅŸlaması ile bugünkü yerleÅŸimini gerçekleÅŸtirmiÅŸ oldu.

 

    2002-2003 EÄŸitim ve ÖÄŸretim yılından itibaren baÅŸlatılan;mutfak, yemekhane gibi sosyal yaÅŸam alanlarına ait iyileÅŸtirme faaliyetleri kapsamında 2006-2007 EÄŸitim-ÖÄŸretim yılı itibariyle de öÄŸrencilerin daha modern mekanlara sahip olmaları saÄŸlanmış, kültürel, sosyal ve akademik geliÅŸimleri amacıyla çalışma odaları bilgisayar ve internet baÄŸlantısı ile desteklenmiÅŸtir. Böylece öÄŸrencilere fakülte de daha verimli ve daha modern çalışma koÅŸulları saÄŸlanmıştır.

 

    2011-2012 EÄŸitim ve ÖÄŸretim yılında 650 öÄŸrenci ile eÄŸitim-öÄŸretime devam eden Gülhane Askeri Tıp Fakültesine Dost ve Müttefik Ülkelerden ilk kez 1986-1987 eÄŸitim-öÄŸretim yılında öÄŸrenci alınmış ve ilk mezunlarını 1992 yılında (Malezya uyruklu iki öÄŸrenci) vermiÅŸtir.

 

    Halen; Arnavutluk’tan 14,  Afganistan’dan 26, Azerbaycan’dan 41, Kırgızistan’dan 1, Türkmenistan’dan 4, Ürdün’den 12, Makendonya’dan 5, Kazakistan’dan 9 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 1 öÄŸrenci olmak üzere toplam 113 misafir öÄŸrenci öÄŸrenim görmektedir.

 

    Bugüne kadar 2500’den fazla askeri tabip mezun etmiÅŸ olan Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, tecrübeli yönetici ve komuta kademesi, mümtaz akademik kadrosu, beceri laboratuarları ve modern tıbbi cihazlarla donanmış eÄŸitim hastanesiyle memleketimize ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne gururla ve kıvançla hizmet edecek Atatürkçü düÅŸünce sistemini bir yaÅŸam tarzı olarak özünde benimsemiÅŸ genç tabip subaylar yetiÅŸtirmeye devam etmektedir.

 

Bilgilendirme

ÖÄŸrenci Toplulukları

Tasarım: GATA © 2011
Her Hakkı Saklıdır. Internet Explorer 6.0 ve Üzeri Web Tarayıcıları ile 1024

DAHÄ°LÄ° TIP BÄ°LÄ°MLERÄ° BÖLÜM BAÅžKANLIÄžI

 

Adli Tıp AD Başkanlığı

Aile Hekimliği AD Başkanlığı

Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi BD BaÅŸkanlığı 
Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları AD BaÅŸkanlığı

Çocuk Ruh-Ergen SaÄŸlığı ve Hastalıkları AD BaÅŸkanlığı

Deri ve Zührevi Hastalıkları AD BaÅŸkanlığı
Endokrinoloji ve Metabolizma BD Başkanlığı

Enfeksiyon Hst. ve Kl. Mikrobiyoloji AD Başkanlığı

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD Başkanlığı

Gastroenteroloji BD Başkanlığı

Geriatri BD Başkanlığı

GöÄŸüs Hastalıkları AD BaÅŸkanlığı

Halk Sağlığı AD Başkanlığı

Hematoloji BD Başkanlığı

Ä°ç Hastalıkları BD BaÅŸkanlığı





 

Ä°mmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD BaÅŸkanlığı
Kan EÄŸitim Merkezi ve Kan Bankası MüdürlüÄŸü
Kardiyoloji AD BaÅŸkanlığı 
Nefroloji BD Başkanlığı
Nöroloji AD BaÅŸkanlığı 
Nükleer Tıp AD BaÅŸkanlığı
Radyasyon Onkolojisi AD Başkanlığı

Radyoloji AD Başkanlığı
Romatoloji BD BaÅŸkanlığı 
Ruh Sağlığı ve Hst. AD Başkanlığı
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp AD Başkanlığı
Spor Hekimliği AD Başkanlığı
Tıbbi Ekoloji ve Hidrokl. AD BaÅŸkanlığı 
Tıbbi Farmakoloji AD Başkanlığı
Tıbbi Genetik AD Başkanlığı
Tıbbi Onkoloji BD BaÅŸkanlığı 
Yoğun Bakım BD Başkanlığı

 

CERRAHÄ° TIP BÄ°LÄ°MLERÄ° BÖLÜM BAÅžKANLIÄžI


Acil Tıp AD Başkanlığı
Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Başkanlığı
Beyin ve Sinir Cerrahisi AD Başkanlığı
Çocuk Cerrahisi AD BaÅŸkanlığı
Genel Cerrahi AD Başkanlığı
GöÄŸüs Cerrahisi AD BaÅŸkanlığı
Göz Hastalıkları AD BaÅŸkanlığı
Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Başkanlığı
Kalp-Damar Cerrahisi AD Başkanlığı
Kulak-Burun-Boğaz AD Başkanlığı
Ortopedi ve Travmatoloji AD Başkanlığı
Patoloji AD Başkanlığı
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi AD BaÅŸkanlığı
Üroloji AD BaÅŸkanlığı