ÖZEL ÜSKÜDAR AMERİKAN LİSESİ
Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, 1876 yılında Bahçecik’te kuruldu. Okul bugün İzmir, Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi Sağlık ve Eğitim Vakfı yönetimi altındadır.


ÖZEL ÜSKÜDAR AMERİKAN LİSESİ
ÖÄŸretme sanatı, genç zihinlerdeki doÄŸal merakı uyandırmaktır.”
Anatole France (Fransız yazar)
Üsküdar Amerikan Lisesi 1876 yılında kurulurken; bilginin güç, eÄŸitimin özgürlük, eÄŸitimli insanlardan oluÅŸan bir toplumun uygarlık alamına geldiÄŸi gerçeÄŸinden yola çıkıldı. Hedef, Üsküdar Amerikan Lisesi'nde yetiÅŸen gençlerin; merak duygusu canlı, öÄŸrenmekten zevk alan, kendilerine güvenen, ülkelerinde ve dünyanın her hangi bir yerinde, herhangi bir topluluk içinde yaÅŸayabilecek dilsel, bilimsel ve kültürel bilgiye sahip bireyler olmalarıydı. O günden bu yana felsefe ve hedeflerinden ÅŸaÅŸmayan okulumuz, akademik programını aÅŸağıdaki hedeflere gözeterek oluÅŸturmaktadır.
İLETİŞİM BECERİSİ
• Anadili dahil birden fazla dili etkili iletiÅŸim aracı olarak kullanabilmek,
• Yazılı, iÅŸitsel ve görsel malzemeleri doÄŸru bir ÅŸekilde anlama, anlatma ve yorumlama becerisine sahip olmak,
• Farklı amaçlar ve kitleler için etkin bir yazı dili kullanmak,
BİREYSEL GELİŞİM
• Fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal açıdan saÄŸlıklı yaÅŸamanın yollarını kavramak ve uygulamak,
• Kendi yeteneklerinin, hedeflerinin ve ilgi alanlarının farkında olmak,
• Kendine güvenen, motivasyonu yüksek ve bunu yaÅŸamına aktarabilen bireyler olmak,
İŞBİRLİKÇİ VE KATILIMCI KİŞİLİK
• Grup çalışmalarında lider ya da üye olarak etkili ve yapıcı olmak,
• Grup dinamiklerini anlamak ve hedefe ulaÅŸmakta uygun metotları seçmek,
• Güçlü dinleme becerileri geliÅŸtirmek,
• BaÅŸkalarının bakış açılarını anlamak ve onlara saygı duymak,
ELEÅžTİREL VE ANALİTİK DÜÅžÜNME
• ÇeÅŸitli sayısal formatları anlamak ve yorumlayabilmek,
• EleÅŸtirel ve mantıksal düÅŸünme becerilerini kullanmak,
• Fikir ve çözüm üretirken yaratıcı olmak,
• Bilgi toplamak, deÄŸerlendirmek, incelemek ve gerekli durumlarda bu bilgiyi uygulamak,
• Hedeflenen amaca ulaÅŸmak için uygun teknoloji seçmek ve kullanmak,
DÜNYA VATANDAÅžI OLMAK
• Türk kültürel mirasını, Atatürk ilke ve inkılaplarını evrensel boyutta özümsemek ve sürekliliÄŸini saÄŸlamak,
• Sanat, müzik ve edebiyat dalları dahil dünyadaki kültür ve din çeÅŸitliliÄŸinin bilincinde olmak ve bu çeÅŸitliliÄŸe saygı duymak,
• Çağımıza yön veren olayları ve bu olayların etkilerini anlamak,
• İnsana, çevreye duyarlı ve saygılı bireyler olmak,
• Üretken, ahlaki deÄŸerlere sahip, topluma katkısı olan bireyler olmak..
ÜSKÜDAR AMERİKAN LİSESİ TARİHİ
İlk Yıllar
Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, 1876 yılında Bahçecik’te kuruldu. Okul bugün İzmir, Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi SaÄŸlık ve EÄŸitim Vakfı yönetimi altındadır.
Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, Bahçecik'ten Adapazarı’na 1920 yıllarının başında da BaÄŸlarbaşı’ndaki kampüse taşındı. Genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte, Üsküdar Amerikan Kız Lisesi BaÄŸlarbaşı kampüsünde çaÄŸdaÅŸ Türkiye’nin genç kızlarını yetiÅŸtirmeye baÅŸladı.
Okulun o yıllarını bizlere en iyi aktaranlardan bir isim de 1928 mezunu olan ve mezuniyetinin ardından tam 37 yıl boyunca okulda Türk Müdür BaÅŸ Yardımcısı olarak görev yapan Semiha MalatyalıoÄŸlu idi. MalatyalıoÄŸlu’nun ilk izlenimleri, “okuldaki öÄŸrenciler ve öÄŸretmenlerin birbirine ne kadar yakın olduklarını” yansıtır.
1925 yılına gelindiÄŸinde okuldaki eÄŸitim Barton Hall ve Bowker Hall’da veriliyordu. Round House tam bugün bulunduÄŸu noktada idi. Emir Konak’ın yerinde ise siyah ahÅŸap bir bina yer alıyordu.
Günümüzde Kinney Cottage binasının bulunduÄŸu yer bu dönemde ahır olarak kullanılıyordu. Ahır daha sonraları yıkıldı ve son sınıflar için ev ekonomisi ve alıştırma amacıyla kullanılmak üzere Kinney Cottage inÅŸa edildi. Binaya, okul Adapazarı’ndan taşındığı sırada müdürlüÄŸünü üstlenen Mary Kinney’in anısına “Kinney Cottage” adı verildi.
1931-1961 yılları arasında resim öÄŸretmeni ve yazar olarak çalışan Dorothy Blatter, Çalıdere Cottage'ı 1950 yılının sonbaharında yaptırdı ve tam 21 Aralık 1950’de “zaman kapsülü” nü binanın köÅŸe taÅŸlarından birinin ardına sakladı. Evin yapıldığı alan günümüzde de Üsküdar Amerikan Lisesi kampüsü içindedir.
SEMİHA MALATYALIOÄžLU'NUN ÜSKÜDAR AMERİKAN LİSESİ ANILARI
Okulun ilk yılları tabii ki bugünkünden çok farklıydı. ÖrneÄŸin okulun yarısı tüm “study hall”u doldurabiliyordu. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisedeki toplam öÄŸrenci sayısı 242 idi. İlk yıllarda Türkçe dersleri yoktu. 9. sınıfın ardından eÄŸitim üçe bölünmüÅŸtü. “Collegiate”, “Commercial” ve “Home Economics”. “Collegiate”, kızları üniversite eÄŸitimine hazırlıyordu. “Commercial” ticari hayata, “Home Economics” ise ev kadını olmaya yönlendiriyordu. Lise sınıflarında öÄŸrenim gören öÄŸrenciler arasında sadece 3 Müslüman öÄŸrenci vardı. Bu öÄŸrencilerden biri olan Semiha MalatyalıoÄŸlu “Müslüman bir Türk olarak, dini bayramlarını ve yeni doÄŸan Türkiye Cumhuriyeti, milliyetçilik bilincini, sınıf arkadaÅŸlarıyla tam anlamıyla paylaÅŸamamaktan” yakınırdı. O günler, Osmanlı İmparatorluÄŸu’nun Türkiye Cumhuriyeti’ne dönüÅŸtüÄŸü günlerdi. Lozan AntlaÅŸması’nın ardından yeni eÄŸitim yasası çıktı, diÄŸer yabancı okullarda olduÄŸu gibi anaokulu ve ilkokul bölümleri kapatıldı. Okul, Türkiye Milli EÄŸitim Bakanlığı’na orta okul ve lise olarak eÄŸitime devam etti. 1926’dan sonra, okulun kadrosu deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı. Ama bunun yanında gerçekleÅŸen en büyük deÄŸiÅŸiklik eÄŸitim sistemine Türkçe derslerin eklenmesi olmuÅŸtur.
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında eÄŸitime gösterilen ilginin artmasıyla birlikte, okul giderek Müslüman öÄŸrencilerin de dikkatini çekmeye baÅŸladı. Türk öÄŸrencilerin sayısı birden arttı. Okulun ders dışı aktiviteleri de çoÄŸaldı. Tüm öÄŸrencilerin dört gözle beklediÄŸi dans ve diÄŸer aktivitelerin yer aldığı Geleneksel “Mayıs Günü” (May Day) kutlanmaya baÅŸlandı. ÖÄŸrenciler ayrıca ulusal bayram kutlamalarına da katılıyordu. Yıllar geçtikçe okul, Türkiye’nin geçirdiÄŸi deÄŸiÅŸikliklere adapte oldu.
MS. MARTIN VE MS. MORGAN
Jessie Martin, Üsküdar Amerikan Lisesi tarihinin önemli bir parçasıdır. Barton Hall’daki restorasyon 1946’da baÅŸladı. Huntington Hall ve Martin Hall’un yapımlarının tamamlanması Üsküdar Amerikan Lisesi’nin Ms. Martin tarafından yönetildiÄŸi 1955 yılına rastlar. Jesse Martin’in onuruna, yeni binalardan birine Martin Hall adı verildi.
Helen L Morgan, 1956-1977 yılları arasında ÜAL’nin müdürüydü. Tıpkı Ms. Martin gibi o da ÜAL’ni “Türkiye’nin en iyi okullarından biri” yapmak için uÄŸraÅŸtı.Okulun tek laboratuvarı olan fizik laboratuvarına ek bir laboratuvar yapılması için Helen Morgan, sarnıçın kimya laboratuvarına dönüÅŸtürülmesini, Fred Shepard ise hamamın biyoloji laboratuvarına dönüÅŸtürülmesini saÄŸladı. Okulun modern fen laboratuvarları ve bilgisayar merkezli en yeni binasına Ms. Morgan onuruna Morgan Hall adı verildi.
1990 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi radikal bir deÄŸiÅŸiklik yaÅŸadı ve okula erkek öÄŸrenci kabulü baÅŸladı. Bu deÄŸiÅŸiklikle “Üsküdar Amerikan Kız Lisesi” tarih oldu ve okulun adı “Üsküdar Amerikan Lisesi” olarak deÄŸiÅŸti. SEV, USAID bursu, Sabancı KuruluÅŸu vedestek veren veliler yardımıyla okulda fiziksel deÄŸiÅŸiklikler de devam etti. Spor salonu yaptırıldı, Bowker Hall, Barton Hall ve Morgan Hall binaları restore edildi.
Üsküdar Amerikan Lisesi, Türk kültürünün hızla deÄŸiÅŸtiÄŸi bu günlerde “eÄŸitimde mükemmeliyet” arayışını sürdürüyor.
Okul, bugün İzmir,Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi SaÄŸlık ve EÄŸitim Vakfı yönetimi altındadır. Okul mülkleri SEV’e aittir.
8 yıllık temel eÄŸitim yasasının çıkmasının ardından, diÄŸer yabancı okullar gibi Üsküdar Amerikan Lisesi ortaokulu da kalkmış, Liseye hazırlık sınıfı eklenmiÅŸtir. SEV, ortaokulun kapanmasıyla oluÅŸan boÅŸluk karşısında ilköÄŸretim okulunu açmıştır.
Uzun yıllara dayanan gelenek, SEV ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nde yaÅŸayacaktır.
Adres:
ÖZEL ÜSKÜDAR AMERİKAN LİSESİ
BAÄžLARBAÅžI VAKIF SOK. NO:1 34664 ÜSKÜDAR, İSTANBUL, TURKEY
Tel: +90-216-333 11 00
Faks: +90-216-553 18 18
E-Posta: webmaster@uaa.k12.tr
YORUMLAR