Bu Camiye Neden Kuş Konmuyor?



İstanbul’un gizemlerle dolu bir şehir olduğunu biliyorsunuz. Bunu bu yazının da dahil olduğu “Şehirlerin Perde Arkası” yazı dizisinde sıkça dile getireceğim. Şemsi Ahmed Paşa Camii, Kuşkonmaz Cami



Bu Camiye Neden Kuş Konmuyor?

İstanbul’un gizemlerle dolu bir şehir olduğunu biliyorsunuz. Bunu bu yazının da dahil olduğu “Şehirlerin Perde Arkası” yazı dizisinde sıkça dile getireceğim.

Ayaklı müze İstanbul’da; her gün geçerken gördüğümüz eserlerin arkasında yatan bir yığın gerçek ve gizem var. Bu gizemlerden biri de İstanbul’un tarihi semtlerinden olan Üsküdar’da karşımıza çıkıyor.

İstanbul’a hatrı sayılır eserler bırakan Mimar Sinan’ın Boğaz’ın yanı başındaki önemli eserinin ilginç bir özelliği var. Şemsi Ahmet Paşa Camii olarak da bilinen bu eser, halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak da anılıyor. Çünkü bu camiye kuş konamıyor.

Mimar Sinan’ın ileri dehası ve İstanbul’un coğrafi şartları bir araya gelince, ortaya ilginç bir eser çıkmış. Rivayete göre Sultan II.Selim ve Sultan III.Murat’ın büyük vezirlerinden olan Şemsi Paşa, Mimar Sinan’dan kendi adına bir cami yaptırmasını istemiş ve “Kuşlar cami ve etrafına konarak kuş pislikleriyle camiyi kirletmemeli” diye de bir ricada bulunmuş. Bunun ardından Mimar Sinan, Üsküdar-Harem Sahilyolu üzerindeki bu alana camiyi inşa etmiş ve kuşların konmamasını sağlamış.

PEKİ BUNU NASIL BAŞARDI?

Zekasıyla yüzyıllar boyunca ayakta kalan canlı eserler bırakan Mimar Sinan, bu eserinde de yine ustalığını konuşturur.

Caminin bulunduğu nokta, Karadeniz ve Marmara Denizi’nden gelen sert rüzgarların Boğaziçi’ndeki kesiştiği noktalardan biridir. Bu özellikten istifade ederek minareyi kuşları rahatsız eden bir uğultu oluşturacak şekilde konumlandırır. Bu yüzden kuşlar hem rüzgarların etkisinden dolayı, hem de çıkan yoğun uğultudan dolayı camiye konamazlar. Konsalar dahi uzun süreli kalamazlar.

Üsküdar Meydanı’nın hemen yanındaki bu eserin hikayesini kaç İstanbullu biliyor?

fatih özdemir....