MÄ°HRÄ°MAH SULTAN KERVANSARAYI



Üsküdar İskele Meydanı'nda ve Mihrimah Sultan Medresesi'nin meydana inen merdivenlerinin karşısında ve imaretin sol tarafında idi.


MÄ°HRÄ°MAH SULTAN KERVANSARAYI

Üsküdar Ä°skele Meydanı'nda ve Mihrimah Sultan Medresesi'nin meydana inen merdivenlerinin karşısında ve imaretin sol tarafında idi. 1547'de Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. 1930 tarihlerinde temel duvarları duruyordu. Halkın Fatih Hanı dediÄŸi bu bakiyeler ve imaret, dinamit kullanılmak suretiyle sökülmüÅŸtür. Evliya Çelebi, Üsküdar'da onbir kadar misafirhane bulunduÄŸunu belirttikten sonra "birisi iskele başındaki camiin iki tarafında, deniz kıyısında yüzer ocaklı, yüzer tavla at alır kervansaraydır ki, güya saÄŸlam bir kaledir. BaÅŸtan baÅŸa kurÅŸun ile kaplıdır ki, gelip gidene minnetsiz evdir. Mihrimah Sultan hayratıdır," demektedir. Dikdörtgen ÅŸeklindeki bu kervansarayın, Büyükçekmece'deki kervansarayın bir eÅŸi olduÄŸu sanılmaktadır. Buda muntazam kesme taÅŸtan yapılmış olup Mimar Sinan yapısıdır.

GeniÅŸ "kemerli kapısından girildiÄŸine göre, iki yanı, boydan boya birer sed-sofa üstünde ocaklardır. Vaktiyle her ocak başına konan yolcu-misafirler, çatıya dayak olan direkler arasında ve direklerle duvar arasında bulunan demir baÄŸlantı çubuklarına kilimler ve çarÅŸaÅŸar asmak suretiyle o ocak baÅŸlarını odalaÅŸtırırlardı."Mimar Sinan yapısı olduÄŸu halde Tezkiretü'l-Ebniye'de ismi yazılı deÄŸildir. Evliya Çelebi'nin muasırı Eremya Çelebi, (1637-1695) "Üsküdar sahilinde, aÄŸaçlar içinde görülen büyük cami ile hanlar, Sultan Süleyman tarafından kızı Mihrimah için yaptırılmıştır.

Üç tarafında At pazarı, Çarşı-pazar, fırın ve hamam bulunan bu yer bir fiehristan'dır," demektedir. Ermeni yazarı, Mihrimah Sultan Kervansarayını han diye yad etmektedir. Vakfiyesinde bu tabir kullanılmıştır. Müellifin açıklamasından Üsküdar Atpazarı'nın daha evvel burada kurulduÄŸu anlaşılmaktadır.