RUM MEHMET PAÅžA TÃœRBESÄ°



Türbe, Rum Mehmet Paşa Camii'nin kıblesi yönünde, yıkılmış bulunan medresesinin önündedir. Sekiz yüzlü türbe, tamamen kesme taştan yapılmış olup alt üst pencerelerden ışık alır.


RUM MEHMET PAÅžA TÃœRBESÄ°

Türbe, Rum Mehmet PaÅŸa Camii'nin kıblesi yönünde, yıkılmış bulunan medresesinin önündedir. Sekiz yüzlü türbe, tamamen kesme taÅŸtan yapılmış olup alt üst pencerelerden ışık alır. Üst pencereler sivri kemerli, alt pencereler ise, dikdörtgen ÅŸeklinde ve klâsik parmaklıklıdır.

Tek sağır kubbesi kalın türbe duvarları üzerine oturtulmuÅŸtur. Ayrıca bir kasnağı yoktur. Cami ile türbenin ayrı ayrı malzemelerden yapılmış olması, türbenin daha sonraki bir zamanda yapılmış olabileceÄŸini akla getirmektedir. Åžimdiki haliyle, kapısının önünde bir revakın bulunup bulunmadığı belli deÄŸildir. Yuvarlak kemerli kapısının iki yanı mermer sövelidir. Eskiden mevcut olduÄŸu sanılan kitâbe boÅŸluÄŸuna son tamiri sırasında düz bir mermer yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Türbenin içinde ahÅŸap bir sanduka vardır. Bunun etrafı yine ahÅŸap bir parmaklık ile çevrilmiÅŸtir. Önüne sonradan konulan ve içinde bir çok yanlışları bulunan levha kitâbe okunmaz hale gelmiÅŸtir.

Hadîka yazarının belirttiÄŸi gibi "Sandukası örf ile müzeyyendir." Fakat bu kumaÅŸtan yapılmış olan serpuÅŸ, türbenin içi gibi, periÅŸan durumdadır. Türbe duvarlarını ve kubbesini süsleyen kalem iÅŸi bezemeler yer yer bozulduÄŸundan üzerine beyaz bir badana çekilerek sevimsiz bir hale getirilmiÅŸtir. Bezemelerin yalnız kapı üzerinde olanı bir nümûne olur düÅŸüncesi ile bırakılmıştır. Türbe pencereleri içten kapaklıdır. Rum Mehmet PaÅŸa "Åžehr-i Safer sene 875 tarihi Saferü'l-hayrında" vefat etmiÅŸtir ki, bu Hicri tarih, AÄŸustos 1470 Milâdi tarihinin karşılığıdır. PaÅŸa'nın hayatı için camii bahsine bakınız.

Rum Mehmet PaÅŸa'nın, Osmanlı Devleti'nin 33. Åžeyhülislâmı Karaçelebizâde Abdülaziz Efendi'nin büyük amcası olduÄŸu söylenir. Abdülaziz Efendi'nin (1591-1657) babası Rumeli Kazaskeri Karaçelebizâde Hüsameddin Efendi Rum Mehmet PaÅŸa Camii mütevellisi idi. Ä°ki kere Sadrazam olmuÅŸ olan Ä°zzet Mehmet PaÅŸa'da Rum Mehmet PaÅŸa'nın ahfadından olup 1198 Rebiyülevvelinin 13'ünde (5 Åžubat 1784) Belgrad'da vefat etmiÅŸtir. Ä°stanbul'da Balıkpazarı Kapısı dışında, Haliç kıyısında bugün mevcut olmayan bir camii vardı.

Türbenin saÄŸ ve solunda kabirler bulunmaktadır. Soldaki hazîrede Mehmet PaÅŸa'nın bazı ahfadı gömülüdür. Bunlardan biri, Aynülhayat isimli kızıdır.