İSKENDER BABA TÜRBESİ



Türbe, Ağahamamı adıyla bilinen semtte, Dönmedolap Sokak ile Gündoğumu Caddesi'nin birleştiği yerde ve meşhur Kaymakçı Tekkesi'nin kıblesi tarafındadır. Sağ tarafında Ağa Hamamı ve sol tarafında ise Ağa Camii bulunmaktadır.


İSKENDER BABA TÜRBESİ

Türbe, AÄŸahamamı adıyla bilinen semtte, Dönmedolap Sokak ile GündoÄŸumu Caddesi'nin birleÅŸtiÄŸi yerde ve meÅŸhur Kaymakçı Tekkesi'nin kıblesi tarafındadır. SaÄŸ tarafında AÄŸa Hamamı ve sol tarafında ise AÄŸa Camii bulunmaktadır.

Semtin en eski yapısı olup ondan evvel, bu yol üzerinde, İstanbul'un Fethi'nde ilk hutbeyi okuyan ve ilk Cum'a namazını kıldıran İbrahim Efendi'nin ve çocuklarının medfun bulunduÄŸu Hatibzâdeler Türbesi ile ünlü 'menzilhane' bulunuyordu. Türbe kapısı yanındaki 1141 (1728-29) tarihli, Sadrazam Damat İbrahim PaÅŸa ÇeÅŸmesi'nin bugün yalnız haznesi kalmıştır. Mermer yüzü, 1945 tarihlerinde Topkapı Sarayı Ortakapısı'nın sol tarafına nakledilerek monte edilmiÅŸtir. Hadîkatü'l-Cevâmî yazarı İskender Baba için ÅŸu bilgiyi vermektedir: "Kaymakçı Tekkesi bânisi, Yeniçeri Efendisi Mehmet Efendi'dir ki, 955 (1548)'de vefat edip orada medfundur.

Yanında meÅŸâyih-i suÅžyeden (tasavvuf ehli ÅŸeyh) İskender Baba medfundur." İskender Baba Türbesi'nin 1548 tarihinden evvel var olduÄŸu sanılmaktadır. Türbenin kapısı önünde evvelce bir türbe daha vardı. Etrafının kesmetaÅŸ bir duvar ile çevrili olduÄŸu ve bu duvar üzerinde kemerli bir kapısının ve mermer söveli klâsik topuzlu demir parmaklıklı bir hâcet penceresinin bulunduÄŸu kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Üzeri de ahÅŸap bir çatı ile örtülü imiÅŸ. Yıkılmış bulunan duvarın artan bakiyeleri ve mermer söveler ve bu söveler üzerindeki demir parmaklık yuvaları bugün de görülmektedir. Bunlar üst üste yerleÅŸtirilmek suretiyle bir duvar oluÅŸturulmuÅŸtur. Bu birinci türbede iki kabir vardır.