FAÄ°K PAÅžA TÃœRBESÄ°
Türbe, Aziz Mahmud Hüdâyî Efendi Camii hazîresinde idi. Bugün mevcut değildir. Hadîka yazarı Vefeyât-ı Selâtîn ve Meşâhîr-i Ricâl adlı eserinde Faik Paşa için, "Turhan Bey evlâdındandır. Rumeli Valisi iken İstanbul'a ihzar 'Azimet-i vuslat-sene 1053' tarihinde katl olunup Hüdâyî Mahmud Efendi Türbesi Mezarıstanı'nda medfundur. Tırhala'da asar-ı hayriyyesi vardır." demektedir.
FAÄ°K PAÅžA TÃœRBESÄ°
Türbe, Aziz Mahmud Hüdâyî Efendi Camii hazîresinde idi. Bugün mevcut deÄŸildir. Hadîka yazarı Vefeyât-ı Selâtîn ve MeÅŸâhîr-i Ricâl adlı eserinde Faik PaÅŸa için, "Turhan Bey evlâdındandır. Rumeli Valisi iken Ä°stanbul'a ihzar 'Azimet-i vuslat-sene 1053' tarihinde katl olunup Hüdâyî Mahmud Efendi Türbesi Mezarıstanı'nda medfundur. Tırhala'da asar-ı hayriyyesi vardır." demektedir.
Gazi Turhan Bey, II. Murat devrinde, Arnavutluk ve Mora fatihi olarak bilinen ünlü bir Türk akıncı beyidir. Kendisinin, Mora YeniÅŸehiri'nde, Tırhala'da, güneydoÄŸu Bosna'da, Kırk Kavak Köyü'nde asarı bulunmaktadır. Türbesi de bu köydedir. Uzunköprü'nün 8 km. güneydoÄŸ usunda olan bu köyün etrafında, babası gibi akıncı beylerinden olup 1489 tarihinde vefat eden oÄŸlu Ömer Bey'e ait ve halen onun ismi ile anılan iki köy vardır. Ömer Bey'in oÄŸullarından Ä°dris Mahvî Bey alim, ÅŸair deÄŸerli bir zât idi.
Faik PaÅŸa, mal tahsildarı iken, "Mora yarımadası ndan gelüb, Nasuh PaÅŸa cenginde hizmeti görülmüÅŸ ve sadrazamın iltifatına mazhar olarak Rumeli Beylerbeyi olmuÅŸtu. Sofya'da yaptığı zulüm, haddi aşıp, orada altı ay kadar kaldı. Bir kaç heriÅž, ÅŸer'î izin olmadan asıp, Sofya kadısı Sencârî Mehmet Efendi -ki, Muizzüddin denmekle tanınır- adamı öldürdükten sonra ondan huccet (vesika) isteyip ısrar ve cefa edince, kadı altı günde ılgar ile Ä°stanbul'a gelüb, Divan-ı Hümayun'da feryat etti." Sofyadan getirilen Faik PaÅŸa kadı ile yüzleÅŸtirildikten sonra, Yalı KöÅŸkü'nde, Cinci Hoca'nın da etkisi ile 10 Zilhicce 1053 (19 Åžubat 1644) tarihinde boÄŸdurularak öldürüldü.
YORUMLAR