Üsküdar'ın Coğrafyası



Bu sınırlar içerisinde ilçenin yüzölçümü 36 kilometrekaredir.


Üsküdar'ın Coğrafyası


Üsküdar'ın CoÄŸrafyası:


Yüzey Åžekilleri

Bu sınırlar içerisinde ilçenin yüzölçümü 36 kilometrekaredir. Üsküdar toprakları doÄŸudan batıya doÄŸru geniÅŸ sırtlar ve tepeler halinde hafif eÄŸimlerle kıyıya yaklaÅŸarak Ä°stanbul BoÄŸazına ve Marmara Denizine iner. GeniÅŸ görüÅŸ alanı bulunan ve ülke turizminin önemli bir merkezini teÅŸkil eden tepelerinden Büyük Çamlıca Sefa Tepesi denizden 268 metre, Küçük Çamlıca Tepesi ise 229 metre yüksekliktedir. Ayrıca Vaniköy üzerindeki Kandilli Tepesi ve Beylerbeyi üzerindeki Güzeltepe baÅŸlıca geniÅŸ görüÅŸ alanı veren tepelerdir.
Ä°lçemiz sınırlarında denize dökülen akarsu yoktur. Ä°lçemiz kıyılarında denize dökülen dereler ise eski iÅŸlevlerini kayıp etmiÅŸtir. Ancak ÅŸiddetli yaÄŸmurlarda taÅŸkın ÅŸekilde denize akarlar.

Deniz ve Kıyılar

Ä°lçemizdeki kıyı ÅŸeridi, Beykoz hududundaki Küçüksu’dan baÅŸlar HaydarpaÅŸa’da sona erer.
Kıyı ÅŸeridi genellikle dardır. Ä°skelelerin bulunduÄŸu kamuya açık alan dışındaki kıyı ÅŸeridi ya denize dik inmekte yada damlı yapılarla kapatılmış ÅŸekildedir.
BoÄŸazda birbirine ters iki akıntı vardır biri Karadeniz'den Marmara’ya doÄŸru üst akıntı diÄŸeri Marmara’dan Karadeniz’e doÄŸru alt akıntı görülür. Bunun sebebi kuzeyden esen yoÄŸun rüzgarlarla güneybatıdan esen lodos'tur.
Kıyılardaki iskeleler ise ÅŸunlardır. Harem, Sancak, Üsküdar, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy, Vaniköy, Kandilli iskeleleridir.

Ä°klim

Ä°klim yönünden Marmara Bölgesinin karakteristik özelliÄŸini gösterir. Bir yandan Marmara’nın ılıman havası öte yandan balkanlardan gelen soÄŸuk hava, ilçemizi etkisi altında bulundurur. Yazları sıcak ve kurak ilkbahar sonbahar ve kış ayları ise genelde yaÄŸmurlu geçer.
Yıllık ortalama sıcaklık 15 derecedir. Yıllık ortalama yağış miktarı m² kg olarak 650-700’dür.
Nem oranı yüksektir ortalama nispi nem %75’dir.

Bitki Örtüsü

Üsküdar'ın bitki örtüsü genelde ormanlardan oluÅŸur. Kıyılara doÄŸru makiler vardır. Ormanaltı flora ve maki elemanları, ormangülü, kocayemiÅŸ, funda, çalı türleri, kızılcık, üvez, böÄŸürtlen vb. çeÅŸitler de bulunur. Bu orman örtüsünün yer aldığı baÅŸlıca korular Vaniköy, Fethi PaÅŸa, Küçük Çamlıca, Adile Sultan, ValidebaÄŸ, Münir Bey, Abdülmecid efendi korularıdır. YeÅŸil alan ve koruların kapladığı alan yaklaşık 90 hektardır.

alıntı....