semt isimlerinin hikayesi
Anadolu yakasında,Boğaz kıyısında,Salacak-Kuzguncuk-Bağlarbaşı arasındadır. Antik çağda Khrysopolis daha sonraları Skytarion, Damalis, Scutari adları ile anılmıştır son ismi Scutari zamanla Üsküdar şeklini almıştır.
semt isimlerinin hikayesi
ALTUNÄ°ZADE Anadolu yakasında,Kısıklı-BaÄŸlarbaşı arasındadır.Önceleri yazlık yerleÅŸim yeri olan semte XIX. yy da burada yaÅŸamış olan askeri ÅŸura üyesi Ä°smail Zühtü paÅŸa bir cami ve hamam yaptırmıştır.Cami çevresinde yoÄŸunlaÅŸan yerleÅŸim Altunizade olarak anılmaya baÅŸlanmıştır.
ARNAVUTKÖY BoÄŸazın Avrupa yakasında, Ortaköy-Bebek arasında yeralmaktadır. Ä°lk çaÄŸlardaki adı Anaplus tur . Bizans döneminde Constantinus (Büyük) tarafından yaptırılan Michael kilisesinden dolayı Vicus Michaelicus veya Scaleae (Ä°skele) adıyla biliniyordu. Buraya yerleÅŸtirilen Arnavut göçmenlerden dolayı halk bu semti Arnavut köyü olarak anıyordu isim zamanla Arnavutköy olmuÅŸtur.
EYKOZ BoÄŸazın Anadolu kıyısında,PaÅŸabahçenin kuzeyindedir.Antik çaÄŸdaki adı Amykos dur. Beykos ismi ilk defa Bizanslılar tarafından kullanılmıştır. Bithnia kralı ve Kocaeli valileri bu semtte ikamet etmiÅŸlerdir. Kos farsçada köy anlamındadır. Semtte oturan ünlü kiÅŸilerden dolayı yöreye Beykos denildiÄŸi ismin zamanla Beykoz a dönüÅŸtüÄŸü sanılmaktadır.
BULGURLU Anadolu yakasında, Çamlıca-Libadiye-Ümraniye arasındadır. XIX.yy. baÅŸlarına kadar kireç ocakları ile ünlü Üsküdar a baÄŸlı küçük bir köydü. Yakın zamana kadar yörededeki halk geçimini bulgur yaparak saÄŸladığından, semt Bulgurlu olarak anılıyordu. Ä°slam alimlerinden Aziz Mahmut Hüdai hazretlerinin köye yardım amacıyla bir dibek (BuÄŸday dövmeye yarayan büyük taÅŸ havan) hediye ettiÄŸi bilinmektedir.
ÇENGELKÖY Anadolu yakasında Beylerbeyi-Vaniköy arasındadır. Bizans Ä°mparatoru Justinianos buraya karısı Sophia için bir saray yaptırmıştır ve semte Sophianea adı verilmiÅŸtir. Osmanlı döneminde bu semtte gemi çapalatrı imal edildiÄŸinden adı Çengel Köyü olarak benimsenmiÅŸtir. Zamanla Çengelköy ÅŸeklini almıştır. Bir baÅŸka söylentiye görede; Osmanlı döneminde leventlikten yetiÅŸen ÇengeloÄŸlu Tahir paÅŸa (Sonradan Kaptan-ı Deryalığa kadar yükselmiÅŸtir) bu semtte oturmuÅŸ ve yörede mescit,çeÅŸme gibi yaptırmış ve birçok hayır iÅŸlerine önayak olmuÅŸ semtin sevilen kiÅŸilerinden biri olmuÅŸtur,semte bu sebepten onun ismi verilmiÅŸtir.
ÇUBUKLU BoÄŸaz ın Anadolu kıyısında, Kanlıca-PaÅŸabahçe arasındadır. Bizans dönemindeki adı Eiranaion dur. Yöre esnafının yapmış olduÄŸu Çubuk lülelerinin ünü sebebiyle bu ismin verildiÄŸi sanılmaktadır.
DOÄžANCILAR Anadolu yakasında Üsküdar-Kuyubaşı-ÅžemsipaÅŸa semtleri arasındadır. Osmanlı döneminde padiÅŸah a doÄŸan cinsi avcı kuÅŸlar yetiÅŸtirmek,bakmak,av törenlerinde hizmet etmekle görevlendirilenler anadolunun çeÅŸitli yörelerinden bulup getirdikleri kuÅŸları Ä°stanbulda DoÄŸancıbaşıya teslim etmek üzere buluÅŸtukları semte DoÄŸancılar semti adı verilmiÅŸtir.
HAREM Anadolu yakasında,HaydarpaÅŸa-Salacak arasındadır. III. Murat döneminde bugünkü Selimiye kışlasının bulunduÄŸu yerde saray hanımlarına tahsis edilmiÅŸ olan Harem i Hümayun kasrı bulunmaktaydı Saraya mensup hanımlar karşı yakadan geldiklerinde sandalların yanaÅŸması için sahilde bir iskele vardı. Buradaki görkemli Harem i Hümayun kasrı çevresinde geliÅŸen yerleÅŸim Harem, Ä°skele de Harem iskelesi olarak anılmaya baÅŸlanmıştır.HAYDARPAÅžA Anadolu yakasında,BoÄŸaz kıyısında, Üsküdar-Kadıköy arasındadır. III.Selim sadrazamlarından Haydar PaÅŸa ya ait geniÅŸ araziden dolayı yöreye HaydarpaÅŸa adı verilmiÅŸtir.
KANDÄ°LLÄ° BoÄŸazın Anadolu kıyısında , Vaniköy ile Anadoluhisarı arasındadır. Antik çaÄŸdaki adı Ekhaia dır. Zaman zaman Göksu dan deniz yolu ile saraya dönen padiÅŸahlar için yakılan kandillerden yada IV Murat ın Revan seferinden dönüÅŸünde bu semtteki köÅŸkte doÄŸan ÅŸehzadesi Mehmet için yedi gece yakılan kandillerden dolayı semte Kandilli köy adı verilmiÅŸ,zamanla Kandilli ÅŸeklini almıştır.
KANLICA BoÄŸazın Anadolu kıyısında Çubuklu ile Anadoluhisarı arasındadır. Antik çaÄŸdaki adı Phriksulimen dir. Osmanlıların Ä°stanbulu almalarından önce burada Kangılı diye bilinen bir Türk boyunun yerleÅŸtiÄŸi sanılmaktadır. Bazı eski vakfiyelerde Kanglıcak diye sözedilmektedir.Ä°smin zamanla Kanlıcaya dönüÅŸtüÄŸü söylenmektedir
KISIKLI Anadolu yakasında, Çamlıca tepeleri-Altunizade arasındadır.Kayalar arasından kaynayan sulara halk arasında kısık yada kısıklı denilmektedir. Bu semtte çok miktarda bu tip kaynak bulunduÄŸundan Kısıklı adı benimsenmiÅŸtir.
KUZGUNCUK BoÄŸazın Anadolu kıyısında Üsküdar-Beylerbeyi arasındadır.Bizans dö- nemindeki ismi Khrysokeramos dur.(Bizans Ä°mparatoru Ä°ustinios tarafından yaptırılan yaldızlı kiremitleri ile ünlü kilisenin adıdır.) Fatih Sultan Mehmet döne- minde buraya yerleÅŸen Kuzgun Baba adlı bir erenden dolayı bu isimle anıldığı sanılmaktadır.
ÅžEMSÄ°PAÅžA Anadolu yakasında, Üsküdar-Salacak arasında, BoÄŸaz kıyısındadır. Yavuz Sultan Selim e hizmet etmiÅŸ, Kanuni Sultanselimin Beylerbeylerinden, II Selim in ve- zirlerinden Åžemsi paÅŸa bu semtte Mimar Sinan a bir cami yaptırmıştır. Åžemsi paÅŸa camisi çevresinde oluÅŸan yerleÅŸim aynı adla anılmaktadır.
ŞİLE Anadolu yakasında,kentin en kuzeyinde,Karadeniz kıyısındadır.Üsküdar a yaklaşık 55 Km uzaklıktadır. Kentte yerleÅŸim yaklaşık Ä°.Ö 5000 yıllarında baÅŸla- mıştır.Åžile ismi MercanköÅŸk olarak bilinen bir daÄŸ çiçeÄŸenin yunanca adından gel- mektedir.Ä°lçe tarihte Aschil, Phile, Astere, Kilia isimleriyle anılmıştır. Eski bir Milet kolonisi olan kent Lidya, Pers, Galat, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı egemenlik- lerinde kalmıştır.
ÜSKÜDAR Anadolu yakasında,BoÄŸaz kıyısında,Salacak-Kuzguncuk-BaÄŸlarbaşı arasındadır. Antik çaÄŸda Khrysopolis daha sonraları Skytarion, Damalis, Scutari adları ile anılmıştır son ismi Scutari zamanla Üsküdar ÅŸeklini almıştır.
ZEYNEPKAMÄ°L Anadolu yakasında,Selimiye-Karacaahmet-BaÄŸlarbaşı-Toptaşı semt- leri arasındadır.Sadrazam Yusuf Kamil paÅŸa (1808-1883) memuriyetinin ilk yıllarında Mısır da görevli iken Mısır valisi Mehmet Ali paÅŸa nın kızı Zeynep hanımla evlendi.EÅŸi ile birlikte Ä°stanbul a döndüklerinde oturmakta oldukları konaklarının yakınlarına hayrat olarak bir hastane yaptırdılar.Hastane etrafında yerleÅŸim yoÄŸun- laÅŸmasıyla, semt ve hastane Zeynepkamil ismiyle anılmaya baÅŸlanmıştır.
alıntıdır.............
YORUMLAR