İstanbul Mahkemesi 121 Numaralı Şer'iyye Sicili



Kategorisi : Belgeler Kitap İsmi : İstanbul Mahkemesi 121 Numaralı Şer'iyye Sicili Yazarı : Şevki Nezihi Aykut Yayın Evi : SABANCI ÜNİVERSİTESİ


İstanbul Mahkemesi 121 Numaralı Şer'iyye Sicili

Ä°stanbul Mahkemesi 121 Numaralı Åžer'iyye Sicili , Sabancı Üniversitesi - Packard Humanities Institute (PHI) iÅŸbirliÄŸiyle, 1999 yılından bu yana sürdürülen "Åžer'iyye Sicilleri'ne Göre Ä°stanbul Tarihi" projesi kapsamında yayımlanan ilk kitaptır. Kitap tarih, hukuk, sosyoloji, ekonomi, istatistik, sanat ve mimarlık tarihi gibi çeÅŸitli alanlarda çalışan uzmanlara yönelik önemli bir baÅŸvuru kaynağıdır. 

"Åžer'iyye Sicilleri'ne Göre Ä°stanbul Tarihi" projesi, Osmanlı Tarihi ile ilgili bugüne kadar tek elden yapılan en kapsamlı veri tabanını oluÅŸturuyor. Osmanlı döneminde 1816-1817 yıllarını kapsayan kitap, projeyi ve yayın ilkelerini tanıtan giriÅŸ kısmından sonra, üç bölümden oluÅŸur. Latin harfleriyle çevriyazılı haldeki metin ve tıpkıbasımın ardından, CD-Rom üzerindeki topludizin (concordance) yer alır. BaÄŸlam-duyarlı topludizin, her kelimenin her geçiÅŸini, önceki ve sonraki birkaç kelimeyle birlikte, yani baÄŸlamı içinde veren özel bir dizindir. Topludizinde, birinci cildin yanısıra aynı zamanda yayına hazır olan altı cildin de bütün kelimelerini taramak mümkün. 

Ä°stanbul Mahkemesi 121 Numaralı Åžer'iyye Sicili , gerek Osmanlı alfabesinden Latin harflerine birebir transkripsiyonu, gerekse bu proje için geliÅŸtirilen editör iÅŸaretleri ve yazılım programları ile Osmanlı çalışmaları sahasında akademik yayıncılık standartları açısından özellikleri olan bir çalışmadır. Onursal BaÅŸkanı Prof. Dr. Halil Ä°nalcık olan projenin Bilim Kurulu'nda, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Prof. Dr. Gülru NecipoÄŸlu ve Prof. Dr. Ahmet Evin görev aldı. DeÄŸiÅŸik uzmanlar tarafından okunan metinler, Dr. Zeynep Tarım ErtuÄŸ'un koordinatörlüÄŸü ve Dr. Nejdet ErtuÄŸ'un editörlüÄŸü ile yayına hazırlandı. Projenin yayın yönetmenliÄŸini Zafer Karaca üstlendi. 

Packard Humanities Institute tarafından mali ve teknik desteÄŸin saÄŸlandığı proje için, baÅŸta PHI kurucusu David Packard olmak üzere, PHI çalışanları eliyle özel bir yazılım programı geliÅŸtirildi. Bu yazılım kapsamında, projenin teknik alt yapısı hazırlanırken PC ortamında ilk defa transkripsiyon alfabesinden dizin yapmaya olanak veren bir program da tasarlandı. 

Osmanlı döneminde hizmet veren mahkemeler, günümüz mahkemelerinin iÅŸlevlerine ek olarak, noterlik ve bir ölçüye kadar belediye hizmetlerinin de bir elden yürütüldüÄŸü kurumlardır. Dönemin bireysel ve sosyal iliÅŸkilerinin her türlü örneÄŸi bu kayıtlarda bulunabileceÄŸinden, "Åžer'iyye Sicilleri" bu anlamda sosyal ve hukuki olduÄŸu kadar istatistiki deÄŸerlendirmeler için de iyi bir kaynak oluÅŸturur. 

"Åžer'iyye Sicilleri" dönemin toplumunun siyasi, etnik, kültürel özellikleri ile gündelik hayatını birinci elden belgeleyen tarihi kaynaktır. Özellikle Ä°stanbul mahkemelerinde tutulmuÅŸ ve bugüne kalmış yaklaşık onbin defterdeki milyonlarca kayıt arasında miras davalarından, ticari ve medeni hukuka, komÅŸu anlaÅŸmazlıklarından dükkan satışlarına, pek çok konuda davaya ve mukaveleye rastlamak mümkün. Bugün, Ä°stanbul MüftülüÄŸü'ne baÄŸlı bir arÅŸivde muhafaza edilen bu defter koleksiyonunun ağırlıklı bölümünü Ä°stanbul, Galata, Üsküdar, Eyüp ve çevre semtlere baÄŸlı mahkemelere ait defterler oluÅŸturuyor 
312 sayfa Ä°thal Kağıt 23x30 cm Ciltli ISBN:975836233X Dili: TÜRKÇE
 
     www.e-tarih.org