ÃœSKÃœDAR SARAYI



Saray, Üsküdar Has Bahçesi'nin içindeki saraylar ve köşkler topluluğundan sadece biri idi.


ÃœSKÃœDAR SARAYI

Saray, Üsküdar Has Bahçesi'nin içindeki saraylar ve köÅŸkler topluluÄŸundan sadece biri idi.Üsküdar Sarayı, Küçük Ä°hsaniye'de ve Ä°hsaniye Ä°skelesi Sokağı boyunca uzanıyordu. Sarayın önündeki dik yamaçlar sahile kadar inmektedir. Harem Ä°skelesinden baÅŸlayan bu dik yalı yarlar hiç geçit vermeden Salacak'a kadar devam eder. Üsküdar Sarayının önüne, denize ulaÅŸmak için, taÅŸ merdivenli bir yol yapılmıştır. Bir tarafında harpuÅŸtalı bir taÅŸ korkuluÄŸu olan bu yolu bugün de görmek mümkündür.

Yakın tarihe kadar, Åžirketi Hayriye'nin vapurları, bu yolun önündeki iskeleye uÄŸrardı. Halk arasında Çifte Kayalar diye bilinen bu yer, sonradan Atatürk'ün emriyle Halk Plajı haline getirilmiÅŸtir. Üsküdar Sarayının önündeki bu taÅŸ yolu, eski resimlerde de görmekteyiz. Bu yol, sarayın yerini belirtmek bakımından çok önemlidir. Çünkü, böyle bir yol HaydarpaÅŸa, Selimiye Kışlası'nın üzerinde bulunduÄŸu Åžekerci Burnu ve Harem sahillerinde yoktur. Üsküdar Sarayı'nın bugünkü Selimiye Kışlası'nın bulunduÄŸu yerde yapıldığı ve Üsküdar Sarayı ismi ile anıldığı, 998 (1581) tarihinde yazılan Åžemailname adlı eserde görülmektedir.

Bu eserdeki Ä°stanbul krokisinde "Üsküdar Sarayı"nın yeri açıkça görülmektedir. Krokiye göre saray, Selimiye Kışlası'nın yerindedir. Bu arada, Üsküdar sahillerindeki yalılar da görülmekte ve ayrıca sonradan "Üsküdar Sarayı" adını alan Ä°hsaniye'deki yapılar topluluÄŸu da müÅŸahade edilmektedir. Üsküdar Sarayı'nın yakınında Kavak adını taşı yan bir gümrük iskelesinin kurulması ile bu muhteÅŸem yapı Kavak Sarayı ismini almıştır. Fakat zaman zaman Üsküdar Sarayı ismiyle de anıldığı olmuÅŸtur.