MOLLA BEY YALISI



Şeyhülislâm Ahmet Muhtar Bey Yalısı-Piyale Paşa Yalısı ve Hıfzı Paşa Yalısı isimleri ile de bilinir.


MOLLA BEY YALISI

Åžeyhülislâm Ahmet Muhtar Bey Yalısı-Piyale PaÅŸa Yalısı ve Hıfzı PaÅŸa Yalısı isimleri ile de bilinir. Yalı, Salacak sahilinde, ÖÄŸdül Sokak ile Salacak Ä°skele Arka Sokağı arasında olup bu iki sokaÄŸa açılan kapıları vardır. Etrafını yüksek bir duvar çevirmiÅŸtir. Sahil kısmında ise, Abdi PaÅŸa Ä°skelesi ile Yedi KardeÅŸler Burnu arasında idi. Bu kısım sonradan Salacak Plajı ve gazinosu olmuÅŸtur. Bahçenin etrafında Ahmed Bey'in, Cafer Tayyar PaÅŸa'nın ve meÅŸhur tarihçi Abdurrahman Bey'in konağı vardı. Molla Bey Yalısı, Dr. Rıfat Osman Bey'in ifadesiyle: "gençliÄŸimizde Hıfzı PaÅŸa'nın tasarrufunda idi. PaÅŸa'dan iÅŸittiÄŸime göre, bir kaç asır evvel meÅŸhur Piyale PaÅŸa'nın yalısı burada imiÅŸ." Rıfat Osman Bey 1874 tarihinde Harem'de dünyaya geldiÄŸine göre 1895 tarihlerinde yalı Hıfzı PaÅŸa'nın malı idi. Ä°stanbul'u çok iyi bilen Sermet Muhtar Alus da yalı için ÅŸunları söylüyor: Bugünkü Salacak Parkı'nın yerinde Molla Bey Yalısı vardı ki, oÄŸulları kazasker payeli iki birader idi.

Molla Bey diye anılan zat Åžeyhülislâm Ahmed Muhtar Beyefendi'dir. Kendisi, Sadrazam Koca Yusuf PaÅŸa'nın torunu olup 1222 (1807)'de doÄŸdu. 1288 Recebinin ikisinde (17 Eylül 1871) Åžeyhülislâm oldu. Bir sene sonra ayrıldı. 1295 Rebiyülâhirinde (Nisan 1878)'de ikinci defa meÅŸîhate getirildi ve kısa bir zaman sonra tekrar ayrıldı. 1300 Saferinin 11'inde (22 Kasım 1882) öldü.

Kabri, Üsküdar'da, Ä°nadiye Tekkesi yanında ve Yedi Emirler Türbesi'nde idi. Bugün mevcut deÄŸildir. Âlim, edib ve ÅŸair idi. Kendisinin, Sadrazam Mahmud Nedim PaÅŸa gibi BektâÅŸî olduÄŸu söylenir. OÄŸulları amedî hulefasından Ali Haydar ve sudurdan (kazasker) Mustafa HaÅŸim Bey'dir.