AZİZ MAHMUD HÜDÂYÎ EFENDİ TEKKESİ CAMİİ
AZİZ MAHMUD HÜDÂYÎ EFENDİ TEKKESİ CAMİİ
AZİZ MAHMUD HÜDÂYÎ EFENDİ TEKKESİ CAMİİ
Cami, imaret, türbe, kütüphane, hünkâr mahfeli, çeÅŸme, derviÅŸ hücreleri, ÅŸeyh evi, fırın ve hamamdan oluÅŸan bu güzel külliye Üsküdar'ın yüksek bir semtinde yapılmıştır. Onbin metre karelik çok geniÅŸ bir alana yayılan bu manzumeye, Hüdâyî Mahmut ve Aziz Mahmut sokaklarına açılan avlu kapılarından girilir. Banisi, Mihrimah Sultan ve Sadrazam Rüstem PaÅŸa'nın kızı AyÅŸe Hanım Sultan'dır. 1003 (1594) tarihinde Aziz Mahmud Hüdâyî Efendi adına yapıldığından, bu isimle ÅŸöhret bulmuÅŸtur. 1007 (1598) yılında yapıldığı söylenirse de doÄŸru deÄŸildir.
Çünki, Hüdâyî Efendi'nin oÄŸlu, Mustafa Ebrar Efendi 1004 senesi vefat ederek ÅŸimdiki türbenin bulunduÄŸu yere defn edilmiÅŸ ve sonra da türbe yapılmıştır. Kapının saÄŸ tarafında, Kethüda Mehmet PaÅŸa'nın sol tarafta ise, Hüdâyî Efendi'nin iki çeÅŸmesi vardır. Avlu kapısından girildiÄŸinde iki tarafta ahÅŸap meÅŸrutaların olduÄŸunu görürüz. SaÄŸdaki Kapıcı Baba'nın meÅŸrutası imiÅŸ. Merdivenli bir yokuÅŸ olan avlunun biraz ilerisinde, saÄŸ tarafta, bir hazîre, sol tarafta ise, Åžeyhler kabristanı vardır. Sol taraftaki meÅŸrutanın yanında, tonoz damlı ve kapısı kesmetaÅŸ söveli, Kâtipler Odası bulunmaktadır.
Burada, dergâhın çok büyük olan vakıflarının hesapları yapıldığı gibi, kıymetli mücevherat da saklanırmış. Buradaki yevmiye defterleri, 1976 senesinde Hüdâyî Efendi Türbesi'ne taşınmıştır. Bu daireye hazine dairesi de denirdi. Åžeyhler hazîresinin yanında Hüdâyî Efendi Türbesi ve türbe camekânı karşısında ise imaret kapısı vardır. Hünkâr mahfelinin altından geçerek küçük bir meydana gelinir. Burada, Hadîka yazarının bahsettiÄŸi binalardan eser kalmamıştır. Meydanın saÄŸ tarafında Lütfi AÄŸa Kütüphanesi, sol tarafta ise cami bulunmaktadır. Celveti asitanesidir. Türbe giriÅŸine bitiÅŸik sebili vardır.
Åžeyh dairesi ahÅŸap iki katlı bina restore edilecektir. Mescidin yan tarafında halen hüdai vakfından imaret faaliyetini sürdürmektedir.
YORUMLAR