TEMBEL HACI MEHMET EFENDÄ° CAMÄ°Ä°



Cami, Atlamataşı semtinde, Selâmsız Caddesi üzerinde ve bu caddenin Tembel Hacı Mehmet Efendi Sokağı ile birleştiği yerde ve sokağın sol köşesinde idi.


TEMBEL HACI MEHMET EFENDÄ° CAMÄ°Ä° (ATLAMATAÅžI CAMÄ°Ä°)

Cami, Atlamataşı semtinde, Selâmsız Caddesi üzerinde ve bu caddenin Tembel Hacı Mehmet Efendi Sokağı ile birleÅŸtiÄŸi yerde ve sokağın sol köÅŸesinde idi.

Camiin kıble tarafında ve iki yolun birleÅŸtiÄŸi yerde ve bir çitlenbik aÄŸacının gölgesinde bânisinin kabri, saÄŸ tarafında Hacı Selim AÄŸa Kütüphanesi ve Sıbyan Mektebi, tam karşısında ve yolun öteki tarafında ise Atlamataşı Hanı bulunuyordu. Yapı durumu bilinmeyen camiin ibadet sahnı semahane idi.

Hacı Mehmet Efendi'nin bir Celvetî Åžeyhi ve kendisinin Hüdâyî Tekkesi'nde yetiÅŸmiÅŸ olduÄŸu söylenmesine raÄŸmen mezar taşındaki serpuÅŸu 12 dilimlidir. Oysa, Celvetî Tac-ı ÅžeriÅŸeri'nin 13 dilimli olduÄŸu bilinmektedir. Silsile-i Celvetiye'de de ismi yazılı deÄŸildir. (Tembel Hacı Mehmet Efendi kabrinin ÅŸimdiki yere nakli için Selim AÄŸa Mektebi bahsine bakınız.) Mir'at-i Ä°stanbul adlı eserin sahibi M. Raif Bey; "Ä°ÅŸbu mahalde 1132 (1719-20), de bina olunmuÅŸ ve sonradan yanmış Hacı Mehmed Efendi camii arsası mevcuttur." demektedir. Eser 1896 tarihinde basıldığına göre mabet bu tarihten evvel yanmıştır.